Nezaměstnanost v unii stále roste

Praha - Navzdory množícím se známkám o oživení ekonomiky nezaměstnanost v Evropské unii dále roste. V srpnu míra nezaměstnanosti vzrostla na 9,1 procent z červencových devíti procent a v eurozóně na 9,6 procent z červencových 9,5 procenta. V případě evropské sedmadvacítky je bez práce nejvíce lidí od března 2004 a v případě zemí platících eurem od března 1999. V současnosti v Evropské unii není stát, kde by za poslední rok počet lidí bez práce nerostl. Počet lidí bez práce se blíží skoro 22 milionům.

Vypadá to, že nezaměstnanost dále poroste. Vývoj na trhu práce se obvykle zpožďuje za vývojem ekonomiky. „To zpoždění je přitom v eurozóně nejspíš větší než v jiných ekonomikách, například v hospodářství Spojených států,“ řekl agentuře Reuters Philip Shaw ze společnosti Investec. Jürgen Michels z finanční skupiny Citigroup předpovídá, že míra nezaměstnanosti by mohla růst až do konce roku 2010, kdy by měla dosáhnout vrcholu. „Měla by se pohybovat kolem 10,9 procent,“ dodal.

Za prázdniny vzrostl počet nezaměstnaných v unii o 236 tisíc

V současnosti je v celé unii bez práce téměř 22 milionů lidí, přičemž
zhruba 15 milionů z nich žije v eurozóně. Jen od července do srpna počet
nezaměstnaných vzrostl v EU o 236 tisíc a v eurozóně o 165 tisíc. Ve srovnání se srpnem loňského roku je v současnosti v unii bez zaměstnání dokonce o pět milionů lidí více, z toho přes tři miliony připadají jen na eurozónu. Míra nezaměstnanosti přitom ve stejném období loňského roku činila sedm procent v Evropské unii a 7,6 procenta v eurozóně.

Nejméně za posledních 12 měsíců míra nezaměstnanosti stoupla v Belgii (ze 7,5 procent na 7,9 procent) a Německu (ze 7,2 procent na 7,7). Nejvíce nezaměstnaných přibylo naopak v Lotyšsku (ze 7,4 procent na 18,3 procent), které je zřejmě zemí, kterou v Evropské unii postihla současná hospodářská krize nejvíce. Podle Eurostatu vzrostla nezaměstnanost v Česku z 6,7 procent na 6,9. Evropský statistický úřad však používá jinou metodiku než české ministerstvo práce a sociálních věcí, podle nějž míra nezaměstnanosti činí 8,5 procent.