Čeští farmáři se dotací na mléko nedočkají

Brusel – Čeští producenti mléka zasažení propadem výkupních cen se státní podpory nedočkají, navzdory tomu, že Evropská komise nejspíš povolí, aby vlády dočasně dotovaly farmáře až 15 tisíci eury, tedy zhruba 380 tisíci korun. Řekl to dnes český ministr zemědělství Jakub Šebesta po jednání se svými rezortními kolegy z ostatních členských států Evropské unie. Česko si podle něj podobnou pomoc nemůže dovolit.

Nyní je možné, aby státy EU pomohly jednotlivým farmám 7000 eury na tři roky. Evropská komise ovšem tuto pomoc plánuje v nejbližší době zvýšit až na 15 tisíc eur na dva roky. Jde o reakci na přetrvávající krizi v mlékárenském sektoru, kterou v uplynulých měsících doprovázel prudký propad výkupních cen mléka.

Češi se s řadou dalších zemí proti podobnému navýšení postavili, ale tento krok může Brusel učinit bez ohledu na názor členských států. Odpůrci opatření se domnívají, že by dotace ze státních pokladen mohly ohrozit konkurenceschopnost zemědělců především z chudších členských států EU, které si nemohou dovolit ze státní pokladny vydat velké finanční částky. Česko navíc znevýhodňuje tradičně značná velikost farem, pro něž podpora v řádů stovek tisíců korun nemá takový význam jako pro malé farmy v jiných zemích.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Ministři zemědělství se nicméně shodli, že na zasedání 19. října v Lucemburku přijmou další krátkodobá opatření, která mají pomoci zlepšit situaci na trhu s mlékem. EU mimo jiné plánuje další prodloužení intervenčních nákupů mléka a mlékárenských výrobků, zvýšení cen u intervenčních nákupů či rozšíření dotací na školní mléko i na další mlékárenské produkty.

Nad dlouhodobými opatřeními, která by měla situace v celém sektoru stabilizovat, ale zatím visí celá řada otazníků. Členské státy dnes podpořily návrh Evropské komise na vznik expertní komise, která by měla připravit další opatření, tentokrát však střednědobá a dlouhodobá. „Bude mít přesné zadání bodů, které má projednat,“ řekl Šebesta.

Rozzlobení zemědělci

Problematika nízkých výkupních cen mléka už tradičně u farmářů vzbuzuje velké emoce. Ty se nevyhnuly ani dnešnímu jednání. Do Bruselu tak dnes spolu s ministerskými delegacemi dorazily také zhruba tři tisíce zemědělců z celé Evropy, kteří sem přijeli demonstrovat za větší aktivitu svých volených zástupců.

Farmáři zapalovali pneumatiky, vrhali lahve po policistech a vylévali mléko před budovu Rady EU, jejíž hlavní vchod ochranka raději uzavřela. Otázka ovšem je, zda je výsledek dnešních jednání uspokojí. Žádají totiž snížení mléčných kvót v EU o pět procent, což členské země odmítají. Kvóty naopak letos vzrostly o dvě procenta a mají růst až do roku 2015 o jedno procento ročně, dokud nebudou právě v roce 2015 úplně zrušeny.

Protest zemědělců
Zdroj: ČT24
Vydáno pod