ČSA prodají kdeco, čeká je i drastické ořezání nákladů

Praha – České aerolinie zoufale shání peníze. Kromě prodeje tří letadel, za která by měly utržit 350 až 500 milionů korun, se chtějí zbavit také své sítě bezcelních obchodů Duty Free. Peníze by ale aerolinky měly získat také z úvěrů, bankám kvůli tomu chtějí zastavit několik vrtulových letadel. Na svém mimořádném zasedání o tom dnes rozhodla dozorčí rada firmy.

Jak již Česká televize informovala včera, peníze, které nyní ČSA mají, vystačí nejdéle do Vánoc. Pokud do té doby aerolinky neseženou stovky milionů korun, nebudou mít peníze na výplaty. Vedení firmy i dozorčí rada ale věří, že tato krizová situace nenastane. Pomoci k tomu má nejen prodej majetku aerolinek, ale i drastické škrty v nákladech. Konkrétní plán úspory nákladů chce předseda dozorčí rady Václav Novák představit příští týden.

Kolik peněz firma potřebuje k přežití, ČSA zatím nesdělily, podle dostupných informací se suma pohybuje v řádech miliard korun. „Přesně to neřeknu, závisí to nejen na tom, kolik peněz ČSA získají, ale také na tom, kolik peněz nebudou muset vydat,“ vysvětlil Novák.

Václav Novák:

„Ta společnost musí - a nic jiného jí nezbývá - drasticky ořezat své náklady.“

V rámci úspor nákladů již nyní aerolinky snižují počty zaměstnanců. Z celkového počtu 4600 pracovníků firmy již výpověď obdržely zhruba čtyři stovky lidí. Prezident ČSA Radomír Lašák počítá s propuštěním ještě dalších asi 460.

Novákovi však změny připadají pomalé a nedostatečné. Alternativní plán, který uveřejní příští týden, bude podle jeho slov rychlejší a radikálnější. S odbory již jedná o snížení mezd, škrtat chce také v dalších nákladových složkách. Ještě než ale konkrétní podobu svého plánu zveřejní, chce s ním seznámit vedení firmy a ministerstvo financí.

Václav Novák
Zdroj: ČT24