V Česku je legálně 130 tisíc Ukrajinců, práce je pro ně málo

Kyjev – Podle statistik ministerstva zahraničí pobývá v České republice legálně 130 tisíc Ukrajinců. Kolik jich tu žije a pracuje nelegálně, ale nevědí ani experti – odhady se pohybují od poloviny až po dvojnásobek oficiálních čísel. O problémech spojených s migrací diskutovali odborníci na 2. česko-ukrajinské konferenci v Praze.

Ještě před dvěma lety Česko pracovníky ze zahraničí přímo lákalo. Měli zaplnit díru na trhu práce. Volných míst tu byly desetitisíce, hlavně na méně kvalifikovaných pozicích. Teď nabídek pro cizince zbylo sotva 1 300.

Imigrantům bez práce nabídlo Česko pomocnou ruku v podobě 500 eur a letenky domů. Někteří tu ale zůstali i přesto, že o zaměstnání přišli, čímž jim zaniklo také povolení k pobytu. Za to jim kromě vyhoštění hrozí desetitisícová pokuta. Úřady ale podle vlastních slov pátrají spíš po firmách, které takové lidi zaměstnávají. „Když na takové věci přijdeme, řešíme to nejdřívě s tím, kdo zaměstnává,“ připouští ředitelka odboru realizace služeb zaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí Ladislava Steinichová. Firmám v takovém případě hrozí pokuta až do výše pěti milionů korun.

Česko podle odborníků ale spíš než pokuty potřebuje dopracovat imigrační politiku, a to včetně zákonů. Mnozí provinilci totiž pracují pod zprostředkovatelskými agenturami, které jim k porušování práva napomáhají, nebo je přímo nutí. „Máme několik případů, kdy nezaplatili výplatu, ti lidé neměli ani pracovní povolení, a ani sociální a zdravotní pojištění,“ říká ředitel Odborového svazu Ukrajinců v ČR Taras Kostjuk.

Imigrační otázka by podle expertů měla být prioritou pro celou Evropu. Poukazují například na některá řemesla, která už Evropané dělat nechtějí. A mnozí imigranti mají kvalifikaci i chuť na to je vykonávat.