Reforma Wall Streetu neuspěla ani na druhý pokus

Washington - Demokratům v americkém Senátu se ani na druhý pokus nepodařilo zahájit debatu o reformě finančního odvětví, již prosazuje prezident Barack Obama. Hlasování dopadlo stejně neúspěšně jako při prvním pokusu v pondělí. Proti byli všichni republikáni a dva demokraté. Změna by mimo jiné měla přinést přísnější pravidla pro banky a některé finanční nástroje i předejít dalším záchranám problémových bank z peněz daňových poplatníků. Reforma obsahuje i návrh vytvořit speciální fond na záchranu problémových finančních institucí.

Republikáni reformu odmítají především proto, že podle nich příliš posiluje pravomoci federální vlády. Chtějí o ní s demokraty dále vyjednávat. Podle demokratických senátorů to ale není důvod proto, aby se v Senátu nemohlo o zákonu začít diskutovat a projednávat případné doplňovací návrhy. Obama pak již v pondělí uvedl, že jej zablokování debaty zklamalo.

Reforma obsahuje i návrh vytvořit speciální fond na záchranu problémových finančních institucí. Přispívaly by do něj samy banky a mělo by v něm být 50 miliard dolarů. Tento návrh je jedním z těch, které vadí republikánům, podle nichž je také více než čtrnáctisetstránková norma zbytečně rozsáhlá. Republikáni se chystají vytvořit vlastní návrh zákona pro případ, že by jejich jednání s demokraty selhala.

Proti návrhu byli opět i demokraté Nelson a Ried

Nesouhlas s podobou regulace derivátů v zákoně je důvodem, proč dnes i v pondělí hlasoval proti projednání reformy demokratický senátor Ben Nelson z Nebrasky. Vadí mu totiž, že v návrhu zákona není změna, kterou do něj původně prosadil na naléhání známého finančníka Warrena Buffetta.

Nelsonovi demokratičtí kolegové to odmítli, tím však přišli i o jeho hlas. Druhým demokratem, jenž dnes stejně jako v pondělí hlasoval proti reformě, je šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid. Návrh nepodpořil z taktických důvodů. Opět se totiž zřejmě chystá zpochybnit svůj hlas a vyvolat nové hlasování.