Islandský vulkán ukrojil české turistice půl miliardy korun

Praha – České cestovní kanceláře a hotely přišly kvůli sopečnému prachu z islandské sopky a letecké uzávěrce nad Evropou o půl miliardy korun. Z toho zhruba 380 milionů připadá na hotely. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) se proto bude snažit pro postižené podnikatele sehnat nějakou formu státní pomoci. Na dnešním jednání s podnikateli se obě strany dohodly, že příslušné asociace připraví klíč pro její rozdělení.

MMR bude povzbuzovat cestovní ruch reklamou

MMR bude údajně žádat ze státního rozpočtu na škody stovky milionů korun. Úřad se bude rovněž snažit povzbudit cestovní ruch pro druhou polovinu roku reklamní kampaní. „Jsme si vědomi toho, že jak z evropské, tak národní úrovně je ta šance finanční injekce velmi slabá, ale i přesto bude náš resort připravovat žádost do vlády nebo na ministerstvo financí,“ uvádí ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Reportáž Veroniky Kubíčkové a Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Správci státní kasy už ale avizovali, že budou nekompromisní a peníze z rozpočtu neuvolní. „V Janotově balíčku, který se diskutoval, byla některá opatření, která by napomohla přílivu turistů do ČR. Jednoznačně se to týká návratu filmařského průmyslu, který měl v Praze svoji velkou Mekku,“ říká k tomu první náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura:

„Ministr nám přislíbil, že ministerstvo požádá o peníze na náhradu škod v cestovním ruchu jak na národní úrovni, tak i z financí Evropské unie.“

„Naše asociace vítá zájem státu o podporu cestovního ruchu, jelikož například jen v Praze má příjem z cestovního ruchu cca 100 tisíc osob v produktivním věku. Destabilizace cestovního ruchu v ČR by tak velmi negativně ovlivnila příjmově i z hlediska zaměstnanosti velké množství našich občanů.“

Cestovní kanceláře se proti sopečným škodám nemohly pojistit. S přírodní pohromou takového rozsahu totiž komerční pojištění nepočítá. Islandský vulkán způsobil omezení v letecké dopravě včetně uzavření letiště Ruzyně na několik dní na přelomu předminulého a minulého týdne.

Po dnešní schůzi čekal cestovní kanceláře verdikt od Janoty

Janotův tým si vzal cestovní kanceláře pod drobnohled. Cílem bylo zjistit, zda cestovky dodržují pravidla daná zákonem o cenách. „Bylo zkontrolováno 123 cestovních kanceláří. Bylo to plošně po celé republice a nikde žádné pochybení nenašli. Všechy kontrolované subjekty dodržují pravidla daná zákonem, tedy uvádějí konečné ceny,“ uvádí Fuksa.

Právě konečné ceny byly v minulosti nejvíc kritizované. Nezřídka se totiž stávalo, že konečná cena zájezdu se i po podpisu cestovní smlouvy změnila. Nejčastěji kvůli palivovým taxám.

  • Tomio Okamura autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/550/54950.jpg
  • Praha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1609/160821.jpg
Vydáno pod