Republikáni ukončili blokádu, americký Senát tak projedná reformu Wall Streetu

Washington – Když se ani napotřetí demokratům v americkém Senátu nepodařilo prosadit zahájení debaty o reformě Wall Streetu ukončili republikáni ve středu večer místního času, tedy po půlnoci SELČ po třech dnech svou blokádu a spolu s demokraty jednomyslně umožnili debatu o zákonu, který by měl zabránit opakování finanční krize. Republikáni, podle nichž zákon příliš posiluje pravomoci vlády, se nyní budou předlohu snažit uzpůsobit svým představám.

„Budeme pokračovat v hlasování do té doby, než druhá strana pochopí, že ji Amerika chce,“ byla slova rozladěného demokratického senátora Franka Lautenberga po dalším neúspěchu. Zároveň obvinil republikány, že jim více leží na srdci zájmy Wall Streetu než obyčejných lidí. Republikáni, ale tvrdí, že návrh zákona je špatný a je potřeba jej upravit.

Několik hodin po dnešním hlasování však republikáni přišli s tím, že přestanou projednávání zákona blokovat. Nově se pokusí předlohu upravit svými pozměňovacími návrhy. Rozdíly mezi oběma stranami ohledně podoby reformy tak nadále přetrvávají, a případné projednávání reformy proto nebude snadné.

Barack Obama, americký prezident

„Těší mne, že po několikadenním zpoždění je zřejmě na dosah dohoda, která umožní na půdě Senátu debatu o dalším postupu v tomto klíčovém problému. Chci spolupracovat s kýmkoliv, s republikány i demokraty, kdo chce v dobré víře usilovat o tuto reformu.“

Demokraté pro reformu ve stočlenném Senátu potřebují 60 hlasů, sami jich mají 59. Změna, jejímž hlavním cílem je zamezit opakování tak rozsáhlé finanční krize, jako byla ta předloňská, by mimo jiné umožnila vládě rozdělit velké problémové banky.

V současnosti podle agentury AP svou kritiku reformy začali zaměřovat najejí další stěžejní část, jíž je ochrana běžných spotřebitelů, ale i akcionářů; ti by například získali vliv na odměny manažerů firem či složeníjejich vedení. Spotřebitelé by zase napříště měli například o hypotékáchdostávat od bank jasnější informace, aby třeba nedopláceli na podmínkypsané ve smlouvách drobným písmem. Republikáni se obávají, že by takováregulace měla příliš velký záběr a mohla se třeba týkat i malých firem, ježsvým zákazníkům poskytnou půjčku.

Podle průzkumu veřejného mínění pro televizní stanici ABC News a list The Washington Post podporují přísnější regulaci Wall Streetu zhruba dvě třetiny Američanů. Mnoho obyvatel Spojených států pobuřuje, že velké banky zachránila vláda. Finanční instituce tak v jejich očích na své riskantní chování vlastně nedoplatily, na rozdíl od běžných lidí, na něž krize těžce dopadla. Spojené státy podle čerstvého odhadu ministerstva financí na záchranu bank vydaly 87 miliard dolarů.