Vláda schválila jednotnou zálohu na pivní lahve

Praha - Lidé budou platit stejnou tříkorunovou zálohu za všechny půllitrové pivní lahve s korunkovým uzávěrem, které jsou k dostání na tuzemském trhu. Počítá s tím nařízení vypracované ministerstvem průmyslu a obchodu, které dnes schválila vláda. Novináře o tom po jednání vlády informoval premiér Jan Fischer. Zároveň se sníží záloha na skleněné lahve pro minerální vodu o objemu 0,7 litru ze tří korun na jednu korunu. Nařízení má začít platit od 1. srpna.

Mluvčí MPO Pavel Vlček sdělil, že vládní nařízení z roku 2002 stanovilo tříkorunovou zálohu pouze na dva typy půllitrových pivních lahví. „Od konce roku 2005 bylo však na trh postupně uvedeno dalších pět typů vratných lahví nejvýznamnějších českých producentů piva, na něž se však platné nařízení vlády nevztahuje a není ani stanovena výše zálohy,“ uvedl Vlček. Dodal, že více než 80 procent trhu s pivem nyní tvoří jiné typy lahví, než které jsou zmíněny v původním nařízení vlády.

Snížení zálohy na skleněné lahve určené pro minerální vodu o objemu 0,7 litru ze tří korun na jednu korunu Vlček zdůvodnil tím, že zatímco v roce 2001 tyto obaly používalo velké množství výrobců, tak nyní do nich v Česku stáčejí minerální vodu poslední dvě firmy. Na trhu je kvůli tomu těchto lahví přebytek.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Premiér Jan Fischer:

„Ta debata, jak mají zálohy na lahve vypadat, se vede už od roku 2008, a to je tedy delší doba než veřejná diskuze k energetické koncepci.“

„Povinnost vykupovat vratné lahve bez omezení množství, tedy nad rámec množství obalů, které konkrétní výrobce uvedl na trh a do oběhu, však nadále platí. Dvěma posledním výrobcům, kteří mají povinnost tyto obaly vykupovat, tím vznikají značné finanční náklady,“ upozornil Vlček. Díky snížení zálohy na tyto lahve budou náklady podle Vlčka rozloženy na všechny články obchodního řetězce.

Vydáno pod