Slamečka na vládě ostrouhal, nedostal peníze pro železničáře

Praha – Ministerstvo dopravy se dnes na vládě setkalo s nepochopením. Kabinet mu nepřidal peníze, které potřebuje na odstupné pro propuštěné železničáře. Méně prostředků dostalo i na kompenzace za slevy, které poskytují komerční dopravci z nařízení státu. Zatímco minulý týden ministr Gustav Slamečka žádal vládu o 200 milionů, dnes z jejího jednání odešel pouze s polovinou.

Na dráze se v rámci restrukturalizace propouští více, než se čekalo. „Oproti plánovaným 3 910 propuštěným se dneska uvažuje o 4 150. Je to nárůst o 240 lidí,“ informoval Slamečka. V důsledku toho chybí v doprovodném sociálním programu na letošek 121 milionů korun. Ministerstvo našlo 50 milionů ve svém rozpočtu, po vládě proto dnes žádalo mimořádnou dotaci 71 milionů korun. Ale nedostalo. Kde teď potřebné peníze vzít, Slamečka netuší. Například Českým drahám došly prostředky v sociálním programu k 1. dubnu.

Na peníze od státu mají nárok propuštění v rámci restrukturalizace a transformace železnice. Týká se třech organizací - Správy železniční dopravní cesty, Českých drah a ČD Cargo. Před třemi lety vláda vložila do programu na léta 2008 až 2010 celkem 684 milionů korun, na jednoho propuštěného zaměstnance tak v průměru připadala částka 175 tisíc korun. Peníze se podle plánu měly propuštěným vyplácet ve dvou částech až do roku 2012.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

100 milionů jako kompenzace na slevy

O něco úspěšnější bylo ministerstvo dopravy s žádostí o peníze na kompenzace za slevy, které poskytují komerční dopravci například žákům, invalidům nebo ústavním činitelů. Vláda na ně dnes resortu přiřkla 100 milionů korun. I to je ale méně, než Slamečka původně žádal. Pokud uvolněné peníze nebudou stačit, bude muset ministerstvo dopravy vládu žádat o peníze znovu. 

Placení kompenzací dopravcům ukládá státu evropské nařízení, které platí od loňského prosince. Podle ministerstva dopravy se výše takových kompenzací těžko odhaduje. Začátkem příštího roku se má proto celý systém vyhodnotit a je možné, že se slevy omezí, aby kompenzace příliš nezatěžovaly státní rozpočet. Státní kompenzace se týká pouze komerčních dopravců, ministr dnes jmenoval jako příklad Student Agency. U dopravců v takzvaném závazku veřejné služby je dorovnání slev započteno v dotaci z veřejných rozpočtů.

  • Souprava Českých drah autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1203/120282.jpg
  • Autobusy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1693/169220.jpg