Unijní náklady za lidské zdroje jsou opět vyšší

Brusel - Hodina lidské práce je v Evropě zase o něco dražší, informuje Eurostat. V prvním čtvrtletí se mzdové náklady v unii meziročně zvýšily v průměru o 2,2 procenta. Nejvíce rostly v Bulharsku a Rumunsku. V Česku práce naopak o zhruba 3 procenta zlevnila. Firmy sáhly hlouběji do kapsy jak na samotné mzdy, tak i nemzdové složky.

Podle Petra Dufka, analytika ČSOB, rostly mzdy především zásluhou oživení poptávky po výrobcích firem, které jsou v eurozóně. K extrémům pak patří například Bulharsko, kde se mzdové náklady zvýšily o deset a půl procenta. Podobně na tom bylo také Rumunsko.

Petr Dufek, analytik ČSOB:

„Bulharsko a Rumunsko jsou země, které mají nejnižší náklady v celé EU, a tak tempo zvyšování mezd je tam přece jen vyšší než v jiné části Evropy.“

Mzdy v EU (zdroj: ČT24)

Na úplně opačném žebříčku se ocitlo Litva, kde pracovní síla zlevnila skoro o 11 procent. Následují ji Lotyšsko, Estonsko i Česko. Ani v příštích měsících analytici žádné výrazné zlepšení nečekají. Mzdy by měly ve většině Evropy růst nadále zhruba dvouprocentním tempem.