Česko může začít lákat filmaře, Brusel dal zelenou pobídkám

Praha – Česká republika může začít lákat filmové štáby. Evropská komise dala podle informací Českého rozhlasu po několikaměsíčním schvalování zelenou českému systému pobídek pro filmový průmysl. Na jeho základě bude stát vracet producentům, kteří budou natáčet v Česku, část utracených peněz. To by mělo hlavně zahraniční štáby motivovat, aby točily právě u nás.

O schválení pobídkového mechanismu požádalo ministerstvo kultury Evropskou komisi už v lednu a čekalo rychlé rozhodnutí. Schvalování se ale protáhlo, podle neoficiálních zdrojů se totiž členům několika komisí nelíbilo, že Češi svůj program podpory postavili spíš na výdělku než na podpoře umění.

Ministerstvo kultury se zatím nechce k programu podpory vyjadřovat. Podle zástupců ministerstva mají dokumenty až 20 stránek a sami nevědí, co přesně Evropská komise v materiálech píše. Očekávají ale, že zprávu o schválení pobídek dostanou během dneška.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Letos můžou filmaři dostat 400 milionů

Pro letošek má ministerstvo na pobídky vyhrazených 400 milionů korun. „Při dvacetiprocentní úrovni podpory to znamená, že máme připraveny pobídky zhruba pro dvě miliardy nákladů utracených za natáčení v České republice, což by znamenalo přibližně trojnásobek obratu, kterého dosáhla zahraniční produkce u nás v loňském roce,“ řekl ČRo Radiožurnálu šéf České filmové komory Petr Mošna.

Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, ve které pobídky pro filmaře nefungují. Podle informací Českého rozhlasu ji kvůli tomu jen letos opustili producenti, kteří tu chtěli točit filmy v hodnotě jedné miliardy.