Námořní přeprava zažívá boom, dochází kontejnery

Londýn - Poslední měsíce jsou ve znamení oživení poptávky po kontejnerové námořní přepravě, píše dnešní vydání britského ekonomického listu Financial Times. Objednávky přibývají dokonce tak rychle, že někteří přepravci patrně brzy nebudou schopni v předstihu si zajistit volné kontejnery. Pro přepravce znamenalo nečekané „problémy“ silné oživení na trase z Asie do Evropy, kde poptávka meziročně vzrostla až o 23 procentních bodů.

Zástupci několika významných přepravních firem se již k nepřipravenosti na současné silné oživení trhu přiznali. S nedostatkem místa počítá jak největší světový přepravce Maersk Line z Dánska, tak například společnost OOCL z Hongkongu, která patří v tomto odvětví k nejobdivovanějším na světě. Podle zástupců podniků se situace vyhrotí na podzim, kdy dochází k nejvyššímu kapacitnímu navýšení skladů.

Přepravci nepočítali s tak vysokým oživením trhu

I když námořní přepravci s oživením trhu počítali, většina z nich předpokládala, že růst bude do deseti procent. V závislosti s těmito čísly také objednávali kontejnery. Poptávka po námořní přepravě tradičně vrcholí v období od června do října. V první části tohoto období se obchody předzásobují před letní dovolenou, později se chystají na svátky ve vánočních časech.

Lars Reno Jakobsen, divizní ředitel společnosti Maersk Line

„Situace je napjatá už teď… Předpokládáme, že v nadcházejících měsících bude nedostatek kontejnerů ještě větší, protože bude vrcholit sezona.“

S tak rychlým a výrazným oživením trhu prý nepočítali ani zákazníci, pro které firmy zboží dováží. Překvapivé oživení přitom přichází po období celosvětového poklesu poptávky po námořních kontejnerech, a nebylo tedy nečekané. Zato loni se poptávka snížila o deset procent, což byl vůbec největší celoroční propad za 54 let, kdy toto odvětví existuje v současné podobě.