Geithner: Svět musí přestat spoléhat na USA

Toronto - Svět by se podle amerického ministra financí neměl spoléhat na Spojené státy tolik jako v minulosti. Timothy Geithner to uvedl v rozhovoru pro BBC a dodal, že hospodářsky nejsilnější země světa by měly růst rychlejším tempem, aby se globální ekonomice dařilo. Geithner také před začínajícími summity G8 a G20 v Kanadě prohlásil, že Evropa by se měla soustředit na růst stejně jako na škrtání vládních výdajů a snižování deficitů.

Agentura Reuters již dříve uvedla, že představitelé skupiny G20 chtějí podle návrhu komuniké varovat před tím, aby bylo hospodářské oživení považováno za zaručené. Současně podle návrhu hodlají připustit, že špatný stav veřejných financí může poškodit dlouhodobý hospodářský růst. Představitelé G20 budou jednat v sobotu a neděli v Kanadě. Zástupci užší skupiny G8 se ale sejdou již dnes.

Spojené státy a Evropa se liší v názoru na to, jak rychle je zapotřebí přejít z boje proti hospodářské krizi ke snižování rozpočtových deficitů. Podle Geithnera si evropské země musí najít vlastní soubor opatření, ale musí mít na zřeteli potřebu silnějšího růstu. „V Evropě si musí sami zvolit, co je pro jejich zemi nejlepší. V jednotlivých zemích se to bude lišit,“ řekl Geithner. Upozornil, že všechny země G20 souhlasí s tím, že je zapotřebí obnovit rozpočtovou zodpovědnost a snížit deficity na udržitelnou úroveň.

G8 a G20 budou debatovat o hospodářském oživení (zdroj: ČT24)

Barroso: Vysokým schodkům se musí udělat přítrž

„Nedojde k žádným drastickým změnám přes noc. Ale místo pro vytváření dalších rozpočtových schodků nemáme. Několik posledních měsíců ukázalo, že riziko je všude a můžeme se dostat do další krize,“ prohlásil předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Flaherty má podobný názor jako Geithner

Podobně jako Geithner se vyjádřil kanadský ministr financí Jim Flaherty. „Nejpalčivějším problémem je udržitelný hospodářský růst,“ řekl. Německo se tento týden důrazně postavilo na obranu své ekonomické politiky a plánů rozpočtových úspor před kritikou americké vlády, některých ekonomů a investorů. Ministr financí Wolfgang Schäuble odmítl názory, podle nichž německé plány na ozdravení veřejných financí zadusí globální ekonomické oživení.

Postoj Německa podpořili nejvyšší představitelé Evropské komise a Evropské centrální banky. Prezident EU Herman Van Rompuy a šéf Evropské komise José Manuel Barroso v dopise lídrům G20 uvedli, že globální oživení postupuje lépe, než se čekalo. Šéf ECB Jean-Claude Trichet dnes v italském lisu La Repubblica prohlásil, že rozpočtové restrikce nezavlečou eurozónu do stagnace, a vyzval vlády k nezbytným rozpočtovým a strukturálním reformám.

  • Timothy Geithner autor: J. David Ake, zdroj: AP/ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1135/113498.jpg
  • José Manuel Barroso autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1265/126493.jpg