Radičová se zřejmě dohodla s Barrosem na postupu Slovenska ohledně fondu EU

Bratislava - Pravděpodobná budoucí slovenská premiérka Iveta Radičová se prý dohodla se šéfem Evropské komise Josém Manuelem Barrosem na dalším postupu Slovenska ohledně záchranného finančního balíku Evropské unie. Radičová to uvedla v diskuzním pořadu Slovenské televize. Média o víkendu informovala, že pokud Slovensko do července dohodu o záchranném balíku nepodepíše, ztratí nárok na pomoc od EU.

„Informovala jsem ho o postupu, který chceme zvolit ve Slovenské republice z hlediska představení všech podmínek, které jsou v této smlouvě, našemu parlamentu. Dohodli jsme se na společných postupech,“ prohlásila Radičová. Ta dříve obhajovala zdrženlivý postoj nové koalice k záchrannému balíku tím, že ještě neviděla podmínky smlouvy, kterou by mělo Slovensko podepsat.

Radičová v televizi Markíza odmítla informace, že vyjádření Slovenska se očekává do začátku července. „Ten tlak takto formulován vůbec nebyl, protože normálním a standardním postupem je prodiskutovat takovéto závažné téma na půdě parlamentu, což pan Barroso přijal jako vážný argument,“ řekla. Média o víkendu informovala, že pokud Slovensko do července dohodu o záchranném balíku nepodepíše, ztratí nárok na pomoc od EU.

Země Evropské unie se nedávno dohodly s Mezinárodním měnovým fondem na balíku mimořádné finanční pomoci v hodnotě 750 miliard eur (přes 19 bilionů korun) pro případnou podporu států, které by se dostaly do podobných těžkostí jako Řecko. Slovensko by mělo poskytnout příspěvek zhruba 4,5 miliardy eur, což je více než třetina plánovaných příjmů slovenského rozpočtu pro letošní rok.

Eurobankovky
Zdroj: ČT24