Personální zemětřesení v ČD pokračuje, Žaluda má jít z kola ven

Praha - Na pátečním zasedání bude dozorčí rada Českých drah řešit, zda odvolá šéfa drah Petra Žaludu a celé představenstvo. Informoval o tom dnes server iDnes.cz. Za takovýmto krokem má být fakt, že před necelými dvěma týdny odvolaly dráhy bez konzultace s ministrem předsednictvo společnosti ČD Cargo. Výsledek hlasování je podle serveru nejasný. Zatímco Žaludův tým má podporu odborářů, kteří jsou v dozorčí radě, hodně bude záležet na hlasování sociálních demokratů, například Karla Březiny nebo Jaroslava Palase.

„Dostali jsme pozvánku, kde je jako třetí bod odvolání týmu Petra Žaludy,“ prohlásil člen dozorčí rady Českých drah Vladislav Vokoun a dodal: „Nechápu, proč se to navrhuje.“ Pod pozvánkou je podepsaný Jaroslav Král, šéf dozorčí rady a náměstek ministra.

Slamečka zatím Žaludu odvolat nechce

Pro personální změnu by ale nyní nehlasoval ministr dopravy Gustáv Slamečka: „Nechceme další změny, pokud by nebyly podpořené mimořádnou situací.“ Podle něj situace v ČD Cargo sice nyní není lehká, ale ani mimořádná. Slamečka zdůraznil, že zařazení bodu na program neznamená automatické odvolání. „Závisí to na tom, jak se bude situace vyvíjet do pátku,“ uvedl ministr. Členové dozorčí rady jsou prý odpovědní za svá rozhodnutí a ministr je nemůže zásadně ovlivnit. Sám Slamečka by podle svých slov vyčkal na výsledky mimořádného auditu, který se nyní v Cargu uskutečňuje.

Samotný návrh na výměnu přichází v době, kdy se vláda v demisi zavázala, že nebude provádět žádné personální změny. Přitom právě České dráhy jsou nejen jednou z největších státních firem, ale současně i jedním z největších příjemců dotací.

Představenstvo vedené Žaludou tvoří čtyři jeho náměstci - náměstek pro osobní dopravu Antonín Blažek, náměstek pro provoz Jiří Kolář, pro ekonomiku Michal Nebeský a pro správu majetku Milan Metzenauer.

Výsledek hlasování je podle serveru nejasný. Zatímco Žaludův tým má podporu odborářů, kteří jsou v dozorčí radě, hodně bude záležet na hlasování sociálních demokratů, například Karla Březiny nebo Jaroslava Palase. Vedle Krále, Březiny a Palase v dozorčí radě sedí za zaměstnance Jan Bitter, Antonín Leitgeb a Vladislav Vokoun. Dalšími členy devítičlenné rady jsou Tomáš Chalánek, Zdeněk Prosek a Pavel Škvára.

Gustáv Slamečka
Zdroj: ČT24