Na Žďársku začne stavba zásobníků plynu za 8 až 9 miliard

Praha - V Rožné na Žďársku se začne stavět nový podzemní zásobník na zemní plyn, který bude stát osm až devět miliard korun a bude mít kapacitu 180 milionů kubíků. Investor akce, firma Gas Storage Česká plynárenská (GSCeP), dnes uzavřel smlouvu o stavbě se stavební firmou Metrostav a státním podnikem Diamo. Uzavření smlouvy umožní zahájení důlních prací.

V první etapě se mají ověřit dosavadní výsledky analýzy geologického prostředí a na základě průzkumných vrtů zpřesnit geometrie projektovaného zásobníku. To by mělo trvat zhruba 15 měsíců. Ve druhé etapě firmy zahájí stavbu samotného zásobníku ve dvou bezprostředně sousedících nádržích o předpokládaných kapacitách 100 milionů a 80 milionů metrů krychlových zemního plynu. Podle odhadu České plynárenské bude stavba trvat pět až šest let.

Ladislav Dráb, předseda představenstva České plynárenské

„Jedná se o tzv. rychlý zásobník a je schopný udržovat tlak v potrubí po několik týdnů… Plyn bude dodáván převážně z norských zásob.“

Komentáře k plynovému zásobníku v Rožné (zdroj: ČT24)

Zásobníky zemního plynu ve střední Evropě jsou téměř výhradně takzvaného sezonního typu, mají vyrovnávat rozdíly mezi zimní a letní spotřebou. „Očekává se, že tento typ zásobníku přispěje ke zvýšení energetické bezpečnosti a likviditě plynárenského trhu v tomto regionu,“ uvedla Česká plynárenská. Pro rychlejší vyrovnávání denních odchylek jsou v Evropě k dispozici pouze zásobníky v solných nádržích, které se vyskytují převážně v severním Německu.

V současnosti funguje v Rožné poslední uranový důl ve střední Evropě, pracuje v něm kolem 500 horníků. Důl provozuje státní podnik Diamo. Podle rozhodnutí vlády se tam bude uran těžit do té doby, dokud se to bude vyplácet ekonomicky. Na lokalitu u Rožné se zaměřuje také Správa úložišť radioaktivních odpadů, která hledá v Česku místo pro trvalé hlubinné úložiště jaderného odpadu. Podle již dřívějšího ředitele státního podniku Diamo Jiřího Ježe se tento záměr se stavbou plynových zásobníků nekříží. Budování úložiště by podle něj přineslo další práci pro lidi v regionu.