Řecko plánuje v příštím roce radikální škrty

Atény - Řecká vláda hodlá v příštím roce snížit rozpočtový deficit na sedm procent hrubého domácího produktu (HDP), místo očekávaných 7,8 procenta. S čísly dnes po zasedání kabinetu přišel náměstek ministra financí Filippos Sachinidis. Jednalo by se přitom o výraznější pokles, než jaký v rámci jarní dohody o finanční pomoci požaduje Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Řecká vláda počítá s tím, že tamní ekonomika i v příštím roce zůstane v recesi a pokles zažije už třetí rok po sobě. Podle jejího odhadu má HDP klesnout o 2,6 procenta po letošním předpokládaném čtyřprocentním propadu.

Deficit dosáhne 16,3 miliardy eur

Návrh rozpočtu počítá s deficitem 16,3 miliardy eur. Pokud se to Řecku podaří splnit, dosáhne lepšího výsledku, než po něm požadovaly Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF). „Rozpočet je poněkud nadnesený. Ve skutečnosti budou příjmy nižší. Navíc bude vyvíjen velký tlak na další škrty,“ uvedl ekonom Řecké národní banky Nicholas Magginas.

Pro příští rok plánuje socialistická vláda, která reagovala na dluhovou krizi zavedením drastických úspor, posílit zvýšením daní rozpočtové příjmy o 8,2 procenta po letošním růstu o deset procent. Výdaje by však po letošním snížení o 7,6 procenta měly naopak o 1,5 procenta stoupnout kvůli zvýšeným platbám úroků z veřejného dluhu.

„Dá se očekávat, že snaha o snížení deficitu bude velká, podle toho, jak se Řecku dařilo snižovat schodek letos, je celkem solidní šance, že by se jim mohlo podařit příští rok snížit deficit až na sedm procent HDP,“ vysvětlil analytik České spořitelny Luboš Mokráš. O něco více skeptický ke snahám Řecka ale zůstává ekonom Petr Bartoň z Národohospodářské fakulty VŠE. „Pořád se zvyšuje zadlužení mnohem rychleji, než se zvyšuje schopnost Řecka splácet dluhy. To znamená, že se trošičku zpomaluje míra průšvihu, ale průšvih stále narůstá,“ upozornil v rozhovoru pro Ekonomiku ČT24.

Čína na problémech Řecka vydělává

Z problémů Řecka nyní těží hlavně Čína. Kupuje tamní vládní dluhopisy ve velkém, navíc hodlá do pěti let zdvojnásobit obchod s Řeckem na zhruba 8 miliard dolarů. „Dal jsem jasně najevo, že Čína podporuje stabilní euro… Podíl evropských dluhopisů nebudeme snižovat,“ prohlásil čínský premiér Wen Ťia-pao.

Řecko v průběhu loňského roku hospodařilo s rozpočtovým deficitem ve výši téměř 14 procent HDP. Zadlužený stát pak požádal na jaře MMF a Evropskou unii o záchranný úvěr v objemu 110 miliard eur. Problémy země tehdy citelně přispěly k propadu jednotné evropské měny. Kvůli plnění dohodnutých podmínek Řecko muselo zavést řadu úsporných opatření. Zvýšilo například věk odchodu do důchodu, omezilo řadu státních příspěvků. Úsporná opatření se mezi lidmi setkala s vlnou nevole, která vedla ke stávkám.