Do opravy míří další toyoty včetně lexusů z ČR

Tokio - Kvůli problémům s brzdami a palivovými čerpadly svolá japonská automobilka Toyota Motor k opravě kolem 1,5 milionu vozů po celém světě. Do servisu zamíří i luxusní modely Lexus. Opatření se týká především Spojených států a Japonska. Českých toyot se svolávání netýká, ale tuzemské zastoupení značky Lexus pozve k preventivní opravě víc než stovku vozů. Většina vozů vyžaduje opravu závady na hlavním brzdovém válci, která může snížit výkon brzd. Některé automobily mají potíže s elektřinou u palivového čerpadla, jež mohou vést ke zhasnutí motoru.

Toyota svolá zhruba 740 tisíc vozů v USA a přibližně 600 tisíc vozů v Japonsku. V Evropě se podle agentury AFP bude opatření týkat 50 tisíc automobilů. V souvislosti se závadami podle automobilky zatím nebyly hlášeny žádné nehody. Jak uvedl mluvčí českého zastoupení Toyoty Tomáš Vaněk, svolávací akce se netýká žádného modelu, který se prodává v ČR.

Zastoupení prémiového Lexusu v Česku ale prohlédne a opraví ve dvou bezplatných svolávacích akcích celkem 110 aut vyrobených okolo roku 2005. Lexus v ČR v rámci preventivní akce osloví 13 majitelů modelu GS300 kvůli výměně kabelového svazku palivového čerpadla a 97 vozů typů GS300, IS250 a 220d a RX 300 a 350 svolá k výměně pryžového těsnění hlavního brzdového válce. „Jde o preventivní výměny. Žádné nehody jsme v této souvislosti nezaznamenali,“ uvedl mluvčí Lexusu v ČR David Valenta.

Toyota svolává k opravě dalších 1,5 milionu vozů (zdroj: ČT24)

Přitom již dříve se problémy s kvalitou automobilů firmy Toyota dostaly do středu pozornosti poté, co byla společnost kvůli potížím s nechtěným zrychlováním nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů vozů, z toho zhruba šest milionů ve Spojených státech. Za nechtěným zrychlováním stojí vadné plynové pedály a problémy s podlahovou krytinou, která může plynový pedál zablokovat.

Největší automobilka na světě v dubnu souhlasila se zaplacením rekordní pokuty 16,4 milionu dolarů (zhruba 290 milionů korun), kterou jí kvůli údajnému zatajování problémů s vadnými plynovými pedály vyměřily úřady ve Spojených státech. Odmítla však obvinění americké vlády, že došlo k porušení zákona.