Elektronické dálniční viněty budou nejdřív za pět let

Praha - Sněmovna se dnes přiklonila k návrhu Senátu a schválila pětiletý odklad pro zavedení elektronických dálničních vinět. Řidiči tak od příštího roku budou dál používat dosavadní papírové dálniční známky. Pro odklad zvedlo ruku 134 ze 152 přítomných poslanců včetně většiny opozičních zástupců. Senát, který tuto změnu zákona o pozemních komunikacích dostane k závěrečnému schválení, by tak neměl nijak bránit jejímu přijetí.

Podle odpůrců vinět je systém zbytečně předražený. S tím nesouhlasí společnost Kapsch, která by měla být podle právního rozboru ministerstva dopravy jediným dodavatelem vinět. Podle senátorů je navrhovaný systém neúměrně nákladný. Stát by prý odkladem ročně ušetřil minimálně 1,4 miliardy korun. I poslanci argumentovali tím, že zavedení vinět by připravilo stát o peníze, údajně až o 12 miliard.

Naopak Kapsch vyčíslil šestileté náklady na zavedení a provoz vinět na necelých pět miliard korun. „Nejde o žádné překvapení, mluví se o tom prakticky od voleb. Bohužel byly v celé diskusi účelově použity zmanipulované ekonomické podklady a celá problematika se natolik zpolitizovala, že se ve vyvolané hysterii vytratil jakýkoliv odborný pohled,“ řekl k dnešnímu rozhodnutí poslanců ředitel Kapsche Karel Feix. Podle něj je placení dálnic podle počtu ujetých kilometrů světový trend, který může mimo jiné pomoci řešit nedostatek peněz na výstavbu dálnic, a Česká republika se mu „dříve či později“ nevyhne.

Elektronické dálniční viněty budou nejdřív za pět let (zdroj: ČT24)

I když nalepovací známky z české legislativy dočasně zmizely, ministerstvo dopravy je nechalo vytisknout na základě rozhodnutí úřednické vlády z počátku léta. „Měli bychom je přebírat příští týden,“ uvedl mluvčí MD Karel Hanzelka. Také nová vláda premiéra Petra Nečase souhlasila v srpnu s odkladem vinět.

Dálniční známky v prodeji až od ledna, nikoliv od prosince

Podle Hanzelky se však známky mohou začít prodávat až v okamžiku, kdy změnu zákona podepíše prezident. V minulých letech prodej začínal vždy počátkem prosince, letošním cílem dopravního resortu je zahájení prodeje nové emise nejpozději 1. ledna. Cena známek se přitom měnit nebude, celoroční kupon bude stát 1 200 korun. Letošní známky platí až do konce ledna.

Viněty se sněmovna už letos na jaře jednou pokusila vyřadit ze zákona. Tento návrh ale nenašel dostatečnou podporu. Poslanec ODS Václav Baštýř při projednávání senátní novely sněmovnou původně navrhoval, aby o datu zavedení elektronických dálničních vinět rozhodovala vláda. Svůj návrh ale stáhl před hlasováním po konzultacích s dopravním resortem.

Sněmovna schválila zavedení vinět loni v červnu přes nesouhlas svého hospodářského výboru. Proti byl také Senát, ale poslanci ho přehlasovali. Návrh sněmovně předložili v srpnu 2008 tehdejší předseda hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS), jeho stranický kolega a současný poslanec Pavel Suchánek a tehdejší místopředseda sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL).