Napětí kvůli měnové válce mezi USA a Čínou pomalu povoluje

Kjóto – Další uskupení ministrů financí se shodlo na nutnosti vyhnout se získávání obchodních výhod devalvacemi měn a na další spolupráci ve zmírňování globálních nerovnováh. Tentokrát jde o Radu pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Rada tak podpořila stanovisko ministrů financí skupiny nejvýznamnějších světových ekonomik G20 z minulého měsíce, kdy chtěli finančníci zmírnit napětí a obavy z měnových válek. Tentokrát se však rozhovory vedly klidnějším tónem a ani Spojené státy, ani Čína nebyly kritizovány za svou ekonomickou politiku.

Kompromisní pravidlo pro měnové politiky se stále hledá

Podle Spojených států by pomohlo stanovení konkrétních limitů na přebytky a deficity obchodních a platebních bilancí. To však narazilo na tvrdý odpor Číny a Německa, tedy zemí s nejvyššími přebytky. Americký ministr financí Timothy Geithner však dnes popřel, že by na schůzce APEC usiloval o prosazení nějakých neměnných cílů. „To, co jsme navrhli na G20 a o čem jsme dnes mluvili, bylo vybudování rámce spolupráce, který by snížil riziko, že budoucí růst bude ohrožen opětovným vznikem vysokých nerovnováh,“ řekl Geithner.

Globálním schůzkám v poslední době vévodí jedno téma – spor mezi USA a Čínou. Washington totiž kritizuje Čínu za to, že brání přirozenému zhodnocování kurzu jüanu, aby získala konkurenční výhodu v obchodě, v němž pak má enormní přebytky. Peking na to v poslední době stále více odpovídá kritikou americké hospodářské politiky, zejména kroků, které vedou k oslabení americké měny a k rostoucímu přílivu spekulativních peněz do mladých tržních ekonomik včetně Číny.

Američané kritizují, sami ale tisknou peníze o sto šest

německý ministr financí Wolfgang Schäuble

„Nedává smysl, když Američané obviňují Číňany z manipulace se směnným kurzem, a pak uměle stlačují kurz dolaru pomocí tisku svých peněz.“

Číny se už zastal i německý ministr financí Wolfgang Schäuble, když další nalévání peněz do americké ekonomiky označil za „bezradné“ a řekl, že podkopává věrohodnost finanční politiky USA. Brazilský ministr financí Henrique Meirelles zase prohlásil, že americké nákupy dluhopisů hrozí vytvořit „bubliny“ nadhodnocených cen aktiv v jiných zemích, kam jdou ohromné dolarové přebytky.

Skupina APEC však o tématu tak ostře nediskutovala. Náměstek čínského ministra financí Wang Ťün dnes dokonce do určité míry podpořil novou vlnu uvolňování měnové politiky v USA, která má podpořit slábnoucí oživení největší ekonomiky světa. „Povzbuzení americké ekonomiky sehraje důležitou roli v globálním ekonomickém oživení,“ řekl Wang novinářům. Čínský činitel však dal najevo, že Peking považuje i nadále podporu ekonomiky tištěním peněz za riskantní a nebezpečné zejména pro rozvíjející se země.

Wolfgang Schäuble
Zdroj: ČT24