Kalouskův milodar naštval řadu starostů

Plzeň - Někteří starostové mluví o rozhodnutí ministerstva financí ohledně mimořádné dotace na výkon státní správy jako o nesystémovém a diskriminačním. Miroslav Kalousek se rozhodl, že pomůže obcím s tzv. rozšířenou působností a oproti původnímu plánu jim na fungování státních úředníků pošle peníze navíc. Jenže ne všechny obce tuhle mimořádnou dotaci dostanou.

Kvůli vládním škrtům přijdou letos obce o desítky milionů korun na výkon státní správy. Z vlastní kasy tak musí dotovat služby, které si stát u místní samosprávy sám objednal. „Obce to musí hradit ze svých prostředků, čímž se brzdí jejich rozvoj,“ říká předseda Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje a starosta obce Hrádek Jaroslav Perlík. „Abychom to vyrovnali, tak jsme například snížili našim zaměstnancům platy,“ stěžuje si pak starosta Blovic Jan Poduška.

Pomocná ruka půjde pouze k obcím s vysokou ztrátou

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Ministr financí nakonec svůj dosavadní postoj zmírnil a slíbil obcím mimořádnou dotaci, jak upřesnil mluvčí resortu Jakub Haas: „Mimořádná dotace se týká asi 130 obcí v celkové výši 180 milionů korun.“ Ovšem nabídka ministerstva má háček – ne všechny obce mají na dotaci nárok. „Ministerstvo financí se zaměřilo na obce, kde je ztráta větší než dva miliony, a těm bude kompenzovat 50 procent,“ dodává Haas.

Například Blovice na jižním Plzeňsku utrpěly ztrátu v uvozovkách jen v hodnotě 1,6 milionu. Žádné kompenzace se tedy nedočkají. „Vnímáme to jako nespravedlivé. Dělá to zlo mezi úředníky a obcemi,“ říká starosta Poduška. „Poškozuje to některé obce a jiné to zvýhodňuje,“ přitakává mu bílovický městský ekonom Michal Hodek.

Propad příspěvků má obcím kompenzovat vyšší podíl ze sdílených daní. To je ale podle starostů nesmysl. Třeba ve zmiňovaných Blovicích žije 4 300 lidí. Státní správu ale zajišťují pro 12 tisíc obyvatel spádové oblasti, kterých se daně týkat nebudou.