Češi mění dodavatele elektřiny a plynu, profitují malé firmy

Praha - Zájem o změnu dodavatele elektřiny a zemního plynu roste, jen za leden k ní u obou komodit dohromady přistoupilo rekordních bezmála 100 000 zákazníků. Prodejce obvykle mění hlavně domácnosti, v lednu se ale ke změně dodavatele energií odhodlaly také tisíce malých podnikatelů. Vyplývá to z údajů Operátora trhu s elektřinou (OTE), který dohlíží také na trh s plynem.

Dodavatele elektřiny v lednu změnilo celkem 64 328 klientů, což je více než čtvrtina všech změn loňského roku. Na domácnosti v lednu připadlo 30 175 změn dodavatele elektřiny a dalších 26 819 jich provedli maloodběratelé. Za celý loňský rok změnilo dodavatele elektrické energie 249 181 zákazníků. Prodejce plynu v lednu změnilo celkem 32 894 zákazníků, což je více než třetina veškerých změn roku 2010. Za celý loňský rok přešlo ke konkurenci u plynu 84 392 odběratelů.

Zákazníci většinou přecházejí od velkých firem k menším dodavatelům elektřiny a plynu, kteří se ve větší míře na českém trhu prosazují až v posledních zhruba dvou letech. Například společnost Bohemia Energy na konci ledna registrovala téměř 150 000 odběrných míst elektřiny. Následoval Centropol Energy s více než 100 000 odběrných míst. Obě tyto firmy mají vysoké ambice i do budoucna - v letošním roce plánují získat další desítky tisíc zákazníků.

Donedávna dominantní firmy jako energetický ČEZ nebo plynárenský RWE Transgas na rozmach menších společností v loňském roce reagovaly rozšířením svých nabídek. Některé firmy se také snaží proniknout do oblastí, které byly dosud doménou jiných společností. Například E.ON, který dosud zásoboval plynem převážně jižní Čechy, začal nabízet plyn také na jižní Moravě, Vysočině a chystá nabídky také pro zákazníky ve Zlínském kraji.

Velké firmy rozšiřují nabídky

Podobné ambice má také Pražská plynárenská, která rozšiřuje svou působnost mimo hlavní město. „Příchod nových hráčů na trh a rozšiřování nabídky těch stávajících pohnul stojatými vodami českého energetického trhu. Svého dodavatele tak mění zákazníci, kteří možná ještě před rokem ani nevěděli, kdo jim dodává elektřinu či plyn,“ uvedl odborník na energetiku ze společnosti PricewaterhouseCoopers Audit Petr Zmátlík. 

Některé zákazníky ke změně dodavatele energie vedl také růst cen elektřiny a plynu na začátku letošního roku. V důsledku prudkého rozvoje solárních elektráren zdražila elektřina pro domácnosti v průměru o 4,6 procenta. RWE Transgas zdražil od ledna plyn domácnostem o 2,3 procenta, zatímco E.ON dodávky plynu zlevnil o 4,7 procenta. Pražská plynárenská v prvním čtvrtletí ceny plynu nezměnila.

Logo největšího českého prodejce plynu, společnosti RWE Transgas
Zdroj: ČT24
Vydáno pod