Ekonomický růst USA na konci roku zklamal

Washington – Ekonomika Spojených států v posledním čtvrtletí loňského roku zklamala analytiky. Rostla totiž o 2,8 procenta. Očekávání přitom byla o půl procenta optimističtější. Oproti předchozím třem měsícům tak vzrostla jen velmi mírně. Informace přineslo americké ministerstvo obchodu ve své zpřesněné zprávě. Opravilo tak původní odhad, podle kterého ekonomika stoupla o 3,2 procenta.

Za celý loňský rok si americká ekonomika polepšila o 2,8 procenta namísto původních odhadů 2,9 procenta. V roce 2009 se hrubý domácí produkt USA snížil o 2,6 procenta, což představovalo jeho nejprudší pokles za více než 60 let.

Za revizí tempa hospodářského růstu ve čtvrtém čtvrtletí stál překvapivě prudký pokles vládních výdajů a pomalejší růst spotřebitelských výdajů. Údaje tak potvrdily obavy americké centrální banky, že tempo hospodářského růstu zůstává příliš pomalé na to, aby zajistilo výraznější snížení míry nezaměstnanosti. Ta minulý měsíc v USA činila devět procent.

Jednou z klíčových otázek je nyní to, zda letos spotřebitelské výdaje pomohou vykompenzovat negativní síly v ekonomice, například přetrvávající slabost na trhu s bydlením. Riziko nyní pro americké hospodářství představuje rovněž růst cen ropy, který je důsledkem nepokojů v Libyi.

Pokud by ceny ropy překročily 150 dolarů za barel a zůstaly několik měsíců nad touto hranicí, mohla by podle ekonomů přijít další hospodářská recese. Dražší benzin by spotřebitele přiměl ke snižování výdajů a někteří zaměstnavatelé by mohli rušit pracovní místa.