Veleba zůstane ve vedení Agrární komory, jako jediný kandidát

Olomouc - Agrární komora (AK) si dnes v Olomouci zvolila nového prezidenta a vedení. Prezidentem se stala dosavadní hlava komory Jan Veleba, který byl jediným kandidátem na tuto funkci a AK vede již dvě volební období. Veleba povede největší organizaci zemědělců v ČR další tři roky. Ze sněmu také vzešlo, že ministerstvo zemědělství má na dorovnání přímých plateb zemědělcům letos aktuálně k dispozici 1,3 miliardy korun. Další stovky milionů mohou přibýt v průběhu roku, zdůraznil ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Dotace se podle Fuksy začínají vyplácet v závěru letošního roku. Zemědělci koncem loňského listopadu na shromáždění v pražské Lucerně oznámili, že chtějí od státu alespoň polovinu ze 4,8 miliardy korun, na něž mají na základě smluv podepsaných před vstupem České republiky do Evropské unie letos nárok. V rozpočtu je však zatím na dorovnání plateb nula.

Ivan Fuksa

„Doufám, že budeme přidávat další a další peníze tak, abychom začátkem prosince měli objem, který bude akceptovatelný oběma stranami.“

„Jde o náhradu za 900 milionů korun vázaných prostředků z loňského roku, 400 milionů korun v rámci dalších úsporných opatření v resortu ministerstva zemědělství. Další hledání prostředků bude spočívat v transformačním procesu, který jsme zahájili letos v únoru,“ uvedl Fuksa. V rámci dorovnání budou podle něj nejprve zabezpečeny dotace na takzvané citlivé komodity. „Účet ohledně národních dotací budeme však dělat až na konci roku i s ohledem na vývoj státního rozpočtu,“ dodal.

Ministrovo vyjádření označil nově zvolený prezident Agrární komory Jan Veleba za pokrok, ač prý není spokojen s výší částky, která by podle něj už dnes měla být vyšší. Veleba zatím nevidí důvod vyhrožovat vládě protesty, jak tomu bylo v podobných případech v minulosti: „Ministr s námi jedná, ministr s námi komunikuje, na rozdíl od jeho předchůdců.“

Podle středečního Velebova prohlášení agrárníci chtěli, aby jim stát v rámci dorovnání vyplatil alespoň dotace na takzvané citlivé komodity ve výši 1,4 miliardy korun. Další miliardu chtějí v rámci takzvaných národních dotačních programů. „Z toho by se podpořily prasata, drůbež, prostě upadající komodity,“ uvedl.

Ministerstvo hodlá ještě do konce prvního pololetí spustit zhruba sedm programů na podporu upadajících chovů prasat a kuřat v Česku. V některých z programů budou moci chovatelé získat desítky, v jiných stovky milionů korun. O jakou celkovou částku půjde, ministr zatím nechtěl komentovat. Podle Veleby by měl stát chovatelům prasat pomoci 400 až 500 miliony korun. „Má-li se to zastavit, ta pomoc přijít musí,“ poznamenal.

Zemědělci volají po vyšších eurodotacích

Zemědělcům se nelíbí, že dostávají výrazně méně peněz než jiné státy unie. Zatímco průměrná částka na jeden český hektar je teď přes šest tisíc, například Řecko už dostává víc než dvanáct tisíc, na druhou stranu Lotyšsko pouze 2,5 tisíce korun.

Podle ministerstva vede šéf resortu intenzivní jednání s ministerstvem financí. Výsledek chce oznámit před zahájením podzimních prací, aby zemědělci mohli ve svých úvahách zohlednit skutečnou výši dotací pro příští rok.

Agrární komora je největší nevládní organizace zemědělců v zemi. Zastupuje 103 tisíc svých členů, jimiž jsou zemědělci, lesníci, potravináři, ale například také včelaři.

  • Obilí autor: Scott Barbour, zdroj: ISIFA/Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2307/230609.jpg
  • Eurodotace autor: Sean Gallup, zdroj: ISIFA/Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2307/230614.jpg