Portugalští boháči budou platit vyšší daně

Lisabon - Portugalská vláda chce v rámci snahy o zlepšení stavu veřejných financí dočasně zavést mimořádnou daň pro bohaté podniky i jednotlivce. Uvedl to dnes portugalský ministr financí Vitor Gaspar. Dodal, že vláda plánuje na příští rok „nebývalé“ škrty v rozpočtových výdajích, aby splnila podmínky mezinárodní finanční pomoci.

V příštím roce zavede vláda takzvanou „solidární daň“. Lidé tak zaplatí dodatečných 2,5 procenta z příjmů nad 150 000 eur (3,6 milionu Kč) ročně a podniky tři procenta ze zisků nad 1,5 milionu eur (36 milionů Kč) ročně. Vláda hodlá rovněž omezit daňové úlevy.

„V roce 2012 budeme muset vyvinout mimořádné úsilí, abychom splnili své závazky,“ prohlásil šéf portugalské státní kasy Vitor Gaspar. Vláda proto během příštích tří let zmrazí mzdy státních zaměstnanců a sníží jejich počet o dvě procenta ročně. Dalších pět miliard chce Portugalsko získat prostřednictvím privatizace. V letošním roce hodlá podle Gaspara prodat podíly v některých energetických společnostech.

Vitor Gaspar
Zdroj: ISIFA/EPA/MIGUEL A. LOPES

Úsporná opatření však budou mít negativní dopad na portugalskou ekonomiku. Gaspar předpokládá, že hrubý domácí produkt v roce 2013 stoupne o 1,2 procenta po hospodářské recesi v letošním i příštím roce.

Portugalsko se v dubnu stalo po Řecku a Irsku již třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země musí v rámci dohody o finanční pomoci v objemu 78 miliard eur (1,9 bilionu Kč) přikročit k výrazným škrtům v rozpočtových výdajích, zvýšit daně ze spotřeby, zreformovat pracovní a právní systém a uskutečnit ambiciózní plán privatizace.

Portugalsko uvalí daň na bohaté (zdroj: ČT24)