ČSTV prý hrozí exekuce, nad osudem ski areálů visí otazník

Praha – Český sport už přišel o Sazku, která měla být zdrojem jeho příjmů. Velký otazník teď visí i nad Českým svazem tělesné výchovy. Svazu by totiž podle místopředsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, který byl hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu, mohla hrozit exekuce. Ta by mohla svaz přinutit k prodeji majetku včetně známých ski areálů ve Špindlerově Mlýně, ale také v Peci pod Sněžkou, Harrachově nebo na šumavském Zadově.

ČSTV podle Kejvala trpí nedostatkem hotovosti. Bez provozních úvěrů nebude schopný v příštím roce financovat ani svoji činnost, natož sport. „V rámci rozvojových účtů se nám objevily závazky ve výši dalších 209 milionů korun,“ upozornil Kejval s tím, že jde o pohledávky ze soudních sporů. „Kdyby se ukázalo, že některé tyto pohledávky jsou splatné, tak ČSTV nemá prostředky na to, aby je uhradil,“ varoval.

K datu splatnosti se blíží i úvěr od společnosti Gladiolus, který si ČSTV vzal na záchranu Sazky. Pokud se nepodaří včas vyjednat prodloužení splatnosti, mohl by se ČSTV dostat do vážných problémů. „Mohla by mu hrozit exekuce,“ dodal Kejval, podle nějž je tak velmi pravděpodobné, že nové vedení ČSTV, které se má volit koncem ledna, už bude pouhým likvidátorem svazu.

Jiří Kejval

„Já si myslím, že není důvod ČSTV zachraňovat, je to reziduum minulého režimu. Byl to orgán Národní fronty a myslím si, že v rámci moderního systému a dnešního státoprávního uspořádání není žádný důvod tvrdošíjně trvat na této organizaci.“

Jenže likvidace ČSTV by mohla znamenat další problémy pro český sport. V majetku svazu totiž nyní jsou přední české ski areály a třeba i plavecký stadion v Podolí. Ten je podle Kejvala jediným krytým padesátimetrovým bazénem v Praze a jako jediný má také krytý skokanský můstek. Pro sport má tedy nedocenitelný význam. „Nemůžeme Podolí prodat, aby z toho někdo udělal zábavní park, aby tam byly skluzavky,“ podtrhl Kejval.

Nicméně tváří v tvář problémům svazu zůstává otázkou, zda nakonec zvítězí zájmy byznysu, nebo sportovců. „Jakmile je někdo ve špatné kondici v byznysu, pokud se objeví silní hráči, kteří mají zájem, tak dříve nebo později to stejně dostanou,“ podotkl Kejval. ČSTV proto nyní musí jednat s dalšími sportovními organizacemi, aby se z jeho majetku povedlo pro český sport zachránit co nejvíce.

Český svaz tělesné výchovy
Zdroj: ČT24

Například předkupní právo na areál Špindlerův Mlýn má Svaz lyžařů ČR. O dalším postupu by proto podle Kejvala měl ČSTV jednat právě s tímto svazem. „Nevidím žádný důvod, proč by lyžařský svaz nemohl postupovat ruku v ruce s ČSTV. Ale to je asi otázka pro další jednání,“ dodal. Lyžařský svaz, který drží zhruba třetinu akcií předních českých ski areálů, již začátkem letošního roku avizoval, že by měl o odkup krkonošských areálů zájem.