Dopravci hrozí kvůli mýtu radikálními protesty

Praha – Autodopravci z největšího tuzemského sdružení Česmad Bohemia vyzvali premiéra Petra Nečase k jednání o slevách na mýtném, jinak v lednu zahájí radikální protesty. Mají být namířeny proti politikům a nepůjde o celoplošné blokády. Po jednání krizového štábu Česmadu to uvedl generální tajemník Martin Špryňar. Dopravci jsou nyní ve stávkové pohotovosti, vadí jim, že byl z jednání Poslanecké sněmovny stažen návrh na zavedení slev na mýtném, které by jim alespoň částečně kompenzovaly chystané 25procentní zdražení mýta.

Od zvýšení mýtných poplatků, které schválila vláda na začátku listopadu, si ministerstvo dopravy slibuje zvýšení peněz z mýtného v příštím roce o jeden a čtvrt miliardy. Chystané čtvrtinové zdražení mýta měly dopravcům vynahradit slevy. Návrh ale poslanci před týdnem stáhli ze svého programu. Autodopravci kvůli tomu vyhlásili stávkovou pohotovost.

„Zdražování mýta je součástí dohody, kterou jsme s ministrem uzavřeli na podzim v roce 2010. Vláda tuto dohodu vzala na vědomí, takže my ji považujeme za závažnou. Teď se ukazuje, že slevy se nestihnou zavést. Podle dohody by tak mělo být odloženo i zdražení mýta,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Martin Felix ze Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia. Porušení písemné dohody podle průzkumu Česmadu nehodlá tolerovat 90 procent dopravců.

Česmad nyní doufá, že Nečasův kabinet zasáhne a zdražení mýtného dosune. Na odpověď na otevřený dopis, který Česmad kvůli slevám na mýtném premiérovi zaslal, čeká do čtvrtka. „Pokud je pan premiér čestný chlap, který dodržuje své slovo, je jediným možným řešením posunutí zvýšení mýtných sazeb na polovinu roku 2012,“ uvedl generální tajemník Česmadu Bohemia Martin Špryňar. Zatím ale dopravci žádnou odpověď nedostali.

Do sněmovny jde ministerská novela, projednat se ale včas nestihne

Nespokojenost dopravců vyvolalo stažení poslanecké novely. K tomu ale podle zákonodárců vedlo hned několik důvodů. „Stažení poslaneckého návrhu o slevách pro často jezdící kamiony inicioval Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny. Dnes ministr Pavel Dobeš předkládá vládní návrh novely zákona 13/97 Poslanecké sněmovně. Součástí této novely je i návrh na zavedení slev na mýtném pro často jezdící kamiony,“ vysvětlil Marek Illiaš z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Hospodářský výbor se pro stažení poslanecké předlohy rozhodl proto, že podle něj dopravci prosadili do zákona ustanovení, podle kterého mají být slevy jen pro některé přepravce. To je v prý v rozporu s pravidly Evropské unie.

Dopravci nechápou. Předlohy jsou prý totožné

Dopravci toto tvrzení ale odmítají. Poslanecký návrh i návrh ministerstva dopravy jsou ve své podstatě podle nich úplně totožné. „Poslanecký návrh vůbec neřeší, v jaké výšce slevy budou, pro koho budou, to je potom až věcí nařízení vlády. V návrhu je, že Česká republika umožní zavést slevy,“ zdůraznil Felix. Podobná praxe přitom podle něj funguje i v jiných státech Evropské unie.

Zvýšení mýtného by mělo do státní kasy přinést zhruba 1,3 miliardy korun. Z výnosů z mýtného slevy ukousnou podle propočtů ministerstva dopravy zhruba 300 milionů korun. Podle premiéra Petra Nečase si zvyšování mýtného vyžádala mimo jiné postupující obnova vozového parku.

Vydáno pod