Čínskou ekonomiku čeká zpomalení, ohrozit to může celý svět

Peking – Čínské firmy vydělaly letos od ledna do listopadu 737 miliard dolarů, tedy skoro o čtvrtinu více než před rokem. Růst zisku ovšem zpomaluje už od poloviny roku 2009. Na hospodaření čínských firem se negativně podepisuje dluhová krize v Evropě i menší domácí poptávka. Čínská ekonomika zpomaluje a právě tamní hospodářské vystřízlivění je jednou z největších hrozeb pro globální ekonomiku.

Boj s dluhy – téma pro většinu evropských politiků, ale i budoucí téma čínské ekonomiky. Tu netrápí vládní dluhy, ale dluhy domácností. Objem úvěrů se v Číně za posledních pět let vyšplhal až na 200 procent hrubého domácího produktu a lidé je nemají z čeho splácet. Osobní spotřeba v posledních měsících klesá.

„Do roku 2007 rostly úvěry přiměřeně ekonomickému růstu. Stimulační opatření vlády v boji proti krizi ovšem vyvolala úvěrový boom – peníze byly tehdy rekordně levné. A levné úvěry nafoukly bublinu, která podle mě splaskne už v roce 2012. Lidé zkrátka nebudou mít půjčky z čeho splácet,“ upozornil investiční guru Marc Faber.

Podle Fabera by měla čínská ekonomika v roce 2012 výrazně zpomalit. Za krizovou hranici pro globální ekonomiku se považuje pětiprocentní meziroční růst hrubého domácího produktu. Největší problémy čekají sektor nemovitostí. „Ceny bydlení v Pekingu klesly v listopadu meziměsíčně o 35 procent. Lidé se začínají zbavovat bytů. Navíc se krize z velkých měst na východě přesouvá i do vnitrozemí,“ uvedl analytik Société Générale Albert Edwards.

Motorem čínské ekonomiky v uplynulých deseti letech byla uměle podhodnocená měna, která pomáhala exportérům a motivovala zahraniční investory do stavebnictví. Za posledních šest let ale jüan vůči dolaru posílil o 23 procent a to působí přesně opačně. Čínská ekonomika je navíc světovým tahounem poptávky po komoditách, čínské zpomalení se tak promítne do většiny průmyslových odvětví.

Čínu trápí dluhy domácností (zdroj: ČT24)