BP se dohodla s poškozenými na odškodnění za ropný únik

New Orleans - Britská petrochemická společnost BP dnes uzavřela dohodu s více než 100 tisíci soukromníky a firmami o náhradě škod způsobených při ropném úniku v Mexickém zálivu před dvěma roky. Společnost očekává, že mimosoudní vyrovnání související s odstraněním následků katastrofy ji vyjde na 7,8 miliardy dolarů (147 miliard korun), jak už původně odhadovala.

„BP se zavázala pomoci v úsilí o ekonomickou a ekologickou obnovu pobřeží (Mexického) zálivu,“ oznámil výkonný ředitel společnosti Bod Dudley v komuniké. Mimosoudní vyrovnání se týká pouze jednotlivců a firem, kterým ropný únik způsobil škody. Dohoda nemá vliv na žaloby, jimž kvůli ekologické havárii čelí BP ze strany amerických úřadů.

Těžební plošina provozovaná BP vybuchla 20. dubna 2010. Z vrtu v hloubce 1 500 metrů pak začala vytékat ropa a do Mexického zálivu unikala asi tři měsíce, než se podařilo vrt uzavřít. Do moře se dostalo na 800 milionů litrů suroviny, která znečistila pobřeží pěti amerických států.

BP vede kvůli výbuchu ropné plošiny několik právních sporů se svými partnery. Firma Cameron International, která vyrobila pojistný ventil pro vrt, už souhlasila, že zaplatí BP odškodné 250 milionů dolarů jako náklady spojené s únikem ropy po výbuchu.

Britská firma se dále soudí s firmou Transocen, majitelem a provozovatelem ropné plošiny Deepwater Horizon. U amerického federálního soudu také podala stížnost na svého dodavatele -  firmu Halliburton poskytující služby k těžbě ropy a zemního plynu, aby zaplatila veškeré náklady vzniklé únikem ropy po výbuchu plošiny.