Cashback zůstane, pokladní už nemusí mít školení

Praha - Lidé budou mít i nadále možnost výběru hotovosti u pokladen prodejen při platbě nákupu. Poslanci dnes zrušili ustanovení, podle kterého měli mít obchodníci novou povinnost nechat proškolit obsluhu pokladen, aby byla schopna rozeznat padělané bankovky, což by je stálo několik milionů korun. Takzvaný cashback v Česku funguje od roku 2007 a jeho obliba rychle roste. Kvůli vysokým nákladům na odborné proškolení ale hrozilo, že některé prodejny tuto službu zruší.

Nyní zákonodárci příslušné ustanovení v rámci novely zákona o bankách zrušili, novelu ještě musí projednat Senát a podepsat prezident. Pozměňovací návrh prosadil nezařazený poslanec Michal Doktor (dříve ODS) se souhlasem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Školení pokladních podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a Svazu českých a moravských spotřebních družstev Zdeňka Juračky nařizovalo přechodné ustanovení zákona o oběhu bankovek a mincí, které mělo platit od letošního 1. července. „Zavedení povinnosti je kontraproduktivní a je zbytečnou administrativní zátěží pro podnikatele. Nepřímo tak napomáhá k likvidaci oblíbené služby poskytované spotřebitelům, a to především na venkově,“ uvedl již dříve Juračka.

Juračka odhadl, že proškolení několika tisíc zaměstnanců v kurzech, které by měly certifikát České národní banky, by obchodníky vyšlo řádově na miliony korun. Podle něj přitom obchodníci už nyní pokladní a prodavače učí rozpoznávat bankovky.

Díky službě cashback se klienti bank pohodlně dostanou k penězům při nákupu v supermarketu či hypermarketu a nemusí hledat bankomat své banky. Z jejich bankovního účtu se odečte zároveň platba za nákup i vybrané peníze. Objem loňských výběrů prostřednictvím cashback podle statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK) narostl oproti předchozímu roku o polovinu na 430 milionů korun při 365 925 výběrech.

Úměrně rostoucí popularitě služby cashback narůstá i počet míst, kde lze tuto službu požadovat. Zatímco v roce 2009 jich bylo 3 899, loni se jejich počet zvýšil na 5 368. Nejčastěji lze takto vybrat peníze u velkých obchodních řetězců nebo čerpacích stanic. Horní hranice výběru je limitována 1 500 korunami.