Maďarsko zatíží banky novou daní z finančních transakcí

Budapešť - Maďarsko má v úmyslu začít od příštího roku vybírat novou daň z finančních transakcí. Řekl to ministr hospodářství György Matolcsy, podle něhož budou daň platit banky, které budou transakce uskutečňovat. Státní rozpočet by měl díky novému poplatku získat kolem 130 miliard forintů (asi 11,3 miliardy korun) ročně.

Matolcsy podle agentury Reuters novinářům řekl, že navrhovaná daň bude činit 0,1 procenta. Od daně mají být osvobozeny transakce, které provádí centrální banka a ministerstvo financí. Finanční transakce v Maďarsku mají hodnotu asi 600 bilionů forintů. Ministr také oznámil novou daň pro podniky z odvětví energetiky a veřejně prospěšných služeb. Daň bude činit 30 procent.

Vláda má rovněž v plánu získat asi 30 miliard forintů (zhruba 2,6 miliardy korun) z nových daní, které od 1. července uvalí na telefonování. Daň budou platit poskytovatelé služeb. Navrhovaná opatření mají zajistit, že Maďarsko v letošním a příštím roce sníží deficit veřejných financí tak, jak po něm požaduje Evropská unie.

Pokud by to nedokázalo, mohlo by přijít o peníze z rozvojového fondu v objemu téměř půl miliardy eur (skoro 13 miliard Kč). Brusel avizoval, že k takovému kroku by sáhnul od příštího roku, pokud Budapešť do června nebude mít plán snižování zadlužení. Zveřejněný návrh předpokládá, že Maďaři nahradí kontroverzní krizové daně, které se týkaly bank a energetických firem, dlouhodobějšími daněmi uvalenými na ty samé sektory. Původní daně EU kritizovala kvůli tomu, jak byly koncipovány.

Maďarsko také hodlá zahájit rozhovory s Mezinárodním měnovým fondem a EU o novém financování. Matolcsy řekl, že tato jednání by mohla začít brzy, zřejmě po tom, co parlament schválí příslušné dodatky ke spornému zákonu o centrální bance. To byla hlavní příčina krachu jednání, která měla začít už před několika měsíci.

Vydáno pod