Bookmakeři se sportem baví – jejich nápady už teď lákají na Rio

Praha – Kromě ostřílených sázkařů přiláká jednou za čtyři roky fenomén olympijských her také mnoho „laiků“, kteří o vkládání svých peněz do vlastního odhadu běžně nestojí. Do sázkových kanceláří už se dávno nechodí pouze odhadovat konečné výsledky, a právě ohromné rozšíření nabídky láká stále více lidí – odlehčenými sázkami se baví sázející i bookmakeři, kteří už vymýšlejí kuriózní sázky na další hry v brazilském Riu de Janeiru. Letos jim navíc česká výprava vyšla vstříc, a tak si můžete vsadit třeba na to, jestli se Češi během zahájení vytasí s kopačkami, pantoflemi, nebo žabkami.

Právě sázkařské kuriozity mohou přitáhnout pozornost nových nadšenců a obohatit stereotyp odhadů u pravidelných tipařů, jak zmínil ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman. Londýnská olympiáda nejen díky tomu letos přitáhla rekordní zájem sázejících – oproti pekingským hrám zhruba dvojnásobek.

Vůbec největším lákadlem se podle Hermana stalo internetové sázení. Do zájmu sportovních fanoušků se prý také promítla atmosféra olympijského Londýna nebo obrovské mediální pokrytí, které mimo jiné umožnilo plně využít princip tzv. live sázek přímo během sportovních klání. Češi tak prosázeli celkem 580 milionů korun.

Přitom odhady před olympiádou byly opačné – v příliš širokém portfoliu sportů není jednoduché se zorientovat a tedy sázet, říkal den před olympiádou Herman. Jako šéf kurzovních provozovatelů ale tentokrát musel přiznat špatný odhad. „U sázkařského zájmu vždycky platila stará dobrá trojčlenka – mistrovství světa ve fotbale a Euro, světový šampionát v hokeji, pak dlouho nic a následně olympiáda. Teď ale došlo k obrovskému nárůstu oproti olympiádě v Pekingu a londýnské hry dohnaly MS v hokeji, což pro nás je velké překvapení.“

Sázkové kurzy
Zdroj: ČT24

Už letos si příznivci sázení mohli najít zajímavé kurzy; například na to, zda během her vyhasne olympijský oheň, jestli Ondřej Synek při závodě potopí loď nebo která z olympioniček během pobytu v Londýně otěhotní. Britští sázkaři šli možná ještě dál - u Landbrokes bylo možné vsadit na to, že poslední běžec s pochodní klopýtne, že všechny štafety ve finále na 4x400 metrů ztratí kolík, že se podaří vyfotografovat britské sportovce, jak jedí hamburgery, nebo starostovi Londýna Borisi Johnsonovi chytnou od pochodně vlasy. 

A fantazii už bookmakeři zapojují i směřem k příštím hrám v brazilském Riu v roce 2016. Kromě obvyklých odhadů počtu českých medailí nebo kdo z konkrétních sportovců bude v Riu startovat, lidé mohou už teď zkoušet tipy na oblečení české výpravy. „Můžete si vsadit na to, v čem půjdou Češi na sportovní zahájení. Jestli budou mít kristusky, holínky, jarmilky, kopačky, nebo pantofle – prostě se tím sportovním sázením spolu s fanoušky bavíme,“ dodal s úsměvem Herman.

Mezi první nabídkou sázek k olympiádě v Riu nechybí tip, kdo zapálí olympijský oheň, zda Barbora Špotáková znovu získá zlato, ale také speciální kurzy. „Například jestli Jaromír Jágr bude reprezentovat Českou republiku v pozemním hokeji,“ doplnil šéf asociace.

Rozhovor s Markem Hermanem (zdroj: ČT24)