Proti dalším škrtům protestuje v Aténách přes sedmdesát tisíc lidí

Atény - Přes sedmdesát tisíc lidí vyrazilo do ulic Atén, aby protestovali proti dalšímu balíčku škrtů. Na zaplněném náměstí před budovou parlamentu tak vrcholí dvoudenní generální stávka. Demonstranti tam házeli zápalné bomby a kameny. Policie se je pokusila rozehnat slzným plynem. Uvnitř parlamentu mají poslanci na stole onen další balíček. Vláda další úspory musí prosadit. Výsledek hlasování totiž ovlivní, jestli zahraniční věřitelé uvolní zemi 32 miliard eur ze slíbené pomoci. Díky zvyšování daní nebo reformě na trhu práce by měla země ušetřit až 13,5 miliardy eur.

Řecko prožívá stávkový týden

Už potřetí za 2,5 roku vláda připravuje podobný balíček. „Vládám se přitom nepodařilo otevřít perspektivy ekonomického vývoje,“ míní spolupracovnice ČT v Řecku Soňa Dorňáková Stamu. Na protest proti dalším úsporám do práce už v pondělí nepřišli například novináři, řidiči městské hromadné dopravy nebo taxikáři. V úterý zase stávka citelně postihla leteckou dopravu, protože dopoledne nepracovali letečtí dispečeři. Právě dnes se ale očekávají demonstrace největší. 

Vše vrcholí velkou demonstrací před budovou aténského parlamentu kam se sešly desetitisíce lidí. „Společnost v Řecku připomíná sud s černým prachem. Balíček by se mohl stát jiskrou, která by ho zapálila,“ řekla Dorňáková Stamu. 

Řecko čeká v roce 2013 hlubší recesi

Vláda předložila parlamentu návrh rozpočtu, z něhož vyplývá, že Řecko čeká v příštím roce větší rozpočtový deficit a hlubší recese. Schodek veřejných financí má činit 5,2 procenta hrubého domácího produktu místo 4,2 procenta, které vláda předpovídala na počátku tohoto měsíce. Řecká ekonomika pak příští rok klesne o 4,5 procenta. V recesi bude již šestým rokem za sebou.

Řecká koalice je na pokraji zhroucení. Nový úsporný balíček ale zřejmě v parlamentu projde, i když jen těsnou většinou. Konzervativci z Nové demokracie by měli balíček zvolit se sociálními demokraty ze strany PASOK. „Ti budou mít ale ztrátu asi šesti poslanců,“ poznamenala Dorňáková Stamu. Třetí koaliční partner, tedy Demokratická levice, prohlásil, že pro balíček ruku nezvedne. „Těsná většina bude vlastně znamenat politickou prohru pro koalici,“ konstatovala Dorňáková Stamu. 

Rozpočet má šanci projít

Demokratická levice ale na druhou stranu hodlá při hlasování o rozpočtu na rok 2013 stát za koalicí a vládu neopustí. „Teoreticky by vláda mohla vydržet, je ale otázkou, jak dlouho vydrží,“ prohlásila Dorňáková Stamu. Mezitím rostou preference levicové opozice, zejména hnutí SYRIZA, která by nyní získala ve volbách většinu hlasů. Populární je ale čím dál tím víc i extremistická strana Zlatý úsvit. „Ta přitom prosazuje násilí ve společnosti,“ podotkla Dorňáková Stamu.  

Návrat k drachmě by podle řeckého premiéra znamenal pro Řeky snížení životní úrovně o 80 procent. Byla by podle něj ohrožena demokracie. Apeluje tak na všechny vládní partnery, aby hlasovali pro balíček. „V případě, že bude odhlasován nový úsporný balíček, vláda by další peníze měla dostat. Pokud by se tak nestalo, zhroutila by se vláda a byly vyhlášeny nové volby,“ řekla Dorňáková Stamu. Země by se pak jen těžko vyhnula bankrotu.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)