Evropané jdou na krizi po svém, kupují byty v zahraničí

Berlín - Realitní trh v Evropě zažívá v posledním roce výraznou změnu. Řekové, Španělé a Italové, které nejvíce zasáhla krize, se snaží uložit peníze v zahraničí, a tak nakupují nemovitosti. Největší poptávka je po Berlínu, Londýně, Paříži a Monaku. Naopak o Španělsko je zájem téměř nulový.

Zájem o luxusní bydlení ožívá, do něj opět investují. Nejdražší byty jsou k mání v Monaku. Za unikátní výhled ze stometrového apartmánu se tu v přepočtu platí víc než 110 milionů. Luxusní čtvrť v Bruselu si třeba zase oblíbili Francouzi, kteří prchají před vysokými daněmi. Nedaleko odtud si koupil rezidenci i jeden z nejbohatších Francouzů a Evropanů zároveň - šéf koncernu luxusních značek Louis Vuitton.

Dlouhodobě nejdražší byty jsou kromě Monaka na prodej v Londýně a Paříži, čtvrtá je pak Moskva. Praha patří k evropskému průměru. Třeba stometrový apartmán na Malé straně v centru Prahy stojí přes deset milionů korun.

Nejdražší byty v Evropě
Zdroj: ČT24

Byty na prestižní adrese shání odhadem ale jen necelých pět procent kupců. Drtivá většina vybírá ze skromnějšího bydlení. Třeba v Berlíně kvůli vysoké poptávce rostou i ceny.  Levnější bydlení je třeba v Bratislavě, Dublinu nebo Madridu.

Po celé Evropě je největší zájem o malé byty

„Nejčastější požadavky na velikost jsou všude skoro stejné - 50 až 60 čtverečních metrů pro obytné místnosti,“ konstatoval Juhani Pitkakoski, prezident YIT Corporation. 

Zatímco požadavky na velikost jsou po celé Evropě obdobné, styl bydlení se liší. Třeba Finové musejí mít i v panelovém domě saunu, Francouzi rádi kombinují moderní se starožitným a Angličané preferují viktoriánskou dobu.

Češi pak patří podle designérů ke konzervativním národům - líbí se jim moderní, nejlépe skandinávský nábytek a neutrální barvy. Služeb architekta na rozdíl od západní Evropy využívají jen minimálně - považují to za zbytečný výdaj.

Vydáno pod