Doosan dá v Plzni práci stovkám lidí – buduje pro ně prostory

Plzeň – Jeden z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín plzeňská Doosan Škoda Power plánuje rozšíření svého závodu. Investice by se měly vyšplhat na 700 milionů korun a počet zaměstnanců by měl do roku 2017 stoupnout ze současných 1 260 na 1 700. Kapacity plzeňských strojíren jsou nyní vytížené na téměř 100 procent.

Doosan Škoda Power tvoří místo pro nové zaměstnance

„V současnosti máme technický problém umístit další nové zaměstnance. Plánujeme nástavbu dvou pater na přístavku, pod nímž se nyní rekonstruuje bývalý atomový kryt. Vzniknou tam zasedačky. V Plzni jsme schopni bez problémů absorbovat 1 700 pracovníků, ale až poté, co upravíme domy, postavíme nějaká patra a zajistíme kancelářská místa,“ řekl personální šéf Richard Kabuď.

Za tři roky pod křídly Doosanu přijala plzeňská firma 300 lidí. „Ročně rosteme o 100 nových pracovníků. S náhradami za přirozené odchody je to 150 až 160 lidí za rok,“ uvedl Kabuď.

Věkový průměr zaměstnanců je mezi 42 až 43 lety. „Je to výhoda ve zkušenosti, ale do budoucna to znamená mít dostatek náhrad technicky vzdělaných lidí, ideálně s praxí. Ale ti se v našem oboru velmi špatně hledají,“ řekl Kabuď. Například Západočeská univerzita v Plzni vychová jen šest „turbínářů“ ročně. V Brně, kde je obchodní část pro malé průmyslové turbíny, má plzeňský podnik 18 lidí a chce jich mít až dvojnásobek. Dva lidi má nově v USA.

Doosan Škoda Power dá letos do vzdělávání pracovníků i do sbližování kultur 17 milionů korun. „Nejsme tradiční korejská firma,“ uvedl Kabuď. „Za 20 let nabrala skupina spoustu odborníků ze světa. Pracuje tam hodně Korejců, kteří se vrátili z USA domů. Firma dává důraz na vlastní odborníky, zástupnost a rozvoj lidí. Korejci investovali všechny své peníze do vzdělávání dětí a tato filozofie se přenáší i do byznysu,“ řekl. Rodinná skupina Doosan se 43 000 zaměstnanci v 35 zemích prezentovala letos strategii na 100 let. „Není to tedy o tom vydělat co nejvíce peněz v následujícím roce, ale mít jistotu potenciálu na desítky let. A to je hodně o rozvoji a investicích do lidí,“ dodal.