Akcie v USA trhají rekordy, česká ekonomika má pozvolna ožít

Washington/Praha - Příznivé údaje o trhu práce a prodeji automobilů ve Spojených státech podpořily poptávku investorů a akcie pokračují v lámání rekordů. Jejich index Standard & Poor's 500 poprvé v historii překonal hranici 1 700 bodů. Pozitivní zprávy ze světového byznysu by měly mít příznivý dopad i na Česko. Světlejší budoucnost předpovídá i Česká národní banka (ČNB). „HDP sice letos v úhrnu klesne, ale od druhého čtvrtletí bude docházet k pozvolnému oživování,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Podle předpovědi ČNB na tom bude celkově česká ekonomika letos hůř, než banka dřív mínila. Hrubý domácí produkt (HDP) má klesnout o 1,5 procenta. Příští rok ovšem podle banky vypadá slibně.

Díky oživení zahraniční poptávky a odeznění vlivu vládních úsporných opatření tuzemská ekonomika podle ČNB poroste o 2,1 procenta. „V roce 2015 růst dále zrychlí,“ dodal Singer. V roce 2015 by měla ekonomika podle centrální banky stoupnout o 3,3 procenta.

„Data z české ekonomiky nás v následujících čtvrtletích spíš pozitivně překvapí, než že by tam vznikla další negativní překvapení, která tam byla schována ke konci loňského roku a na začátku roku letošního,“ míní hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

  • Ministerstvo financí přitom minulý týden zhoršilo odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl hrubý domácí produkt (HDP) klesnout podle úřadu o 1,5 procenta a příští rok stoupnout o 0,8 procenta. Ještě v dubnu úřad pro letošní rok odhadoval stagnaci a v roce 2014 růst o 1,2 procenta.
ČNB
Zdroj: Vlk Vojtěch/ČTK

Dobré zprávy mezitím přicházejí z eurozóny. Průmyslu se tu v červenci poprvé za poslední dva roky dařilo líp než v předchozím měsíci. Ukázal to průzkum u manažerů průmyslových firem společnosti Markit.

Některé údaje navíc ukazují, že lépe se v této oblasti daří i v zemích nejvíc zasažených krizí - tedy Řecku a Španělsku. Znamená to, že by se státy platící eurem mohly v tomto čtvrtletí konečně dostat z půlroku trvající recese. 

Koruny
Zdroj: ČT24/ČTK

To samozřejmě ovlivní i situaci v Česku. „Poměrně optimistické zprávy přicházejí od zaměstnavatelů z Německa, což je pro nás poměrně klíčový trh, ale i z trhů mimo EU, jako je například Rusko nebo Spojené státy,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Někdy na konci letošního roku nebo na začátku roku příštího by se podle něj mělo pro českou ekonomiku konečně objevit světlo na konci tunelu.

Americká ekonomika na vzestupu

Mezi firmami ve Spojených státech roste optimismus ohledně dalšího vývoje tamní ekonomiky. Ta v prvním čtvrtletí vzrostla výrazně víc než loni - konkrétně o jedno celé a osm desetin procenta. Americká centrální banka (Fed) navíc ve středu ponechala v platnosti opatření na podporu hospodářského růstu a naznačila, že nehodlá spěchat s plánovaným omezováním nákupů dluhopisů.   

Na rekordní maximum se nyní vyšplhal rovněž Dow Jonesův index, který dosahoval 15.628 bodů. Oproti středečnímu závěru tak byl vyšší o 0,8 procenta. Za celý červenec pak vzrostl o čtyři procenta, zatímco index S&P 500 přidal pět procent.

Podle Sklenáře by se ale na americké oživení mělo pohlížet opatrně. „Rostou výnosy na dluhopisech a ty mohou být jednou z brzd oživení především pro hypoteční trh, kde budou působit dražší hypotéky negativně,“ konstatoval ekonom.