Pozor na podvodné nabídky půjček přes telefon, varuje ČOI

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) upozorňuje na přibývající falešné nabídky úvěrů přes telefon. Aby spotřebitelé mohli o půjčku žádat, jsou zpravidla podvodně směrováni na telefonní čísla s vysokým tarifem. Tato čísla začínají číslicí 9. Tarif se přitom pohybuje kolem 95 korun za minutu. Účet za telefon se pak může vyšplhat až na desetitisíce korun. ČOI proto lidem doporučuje, aby si čísla ověřovali na webu, třeba na serveru Plaťmobilem.cz.

Celý podvod začíná snahou člověka, který se nachází ve finanční tísni, požádat o spotřebitelský úvěr. Dotyčný nejprve odpoví na nějaký inzerát. „Jde o běžný tarif. Operátorka takovému člověku řekne, že úvěr dostane, potřeba je pouze certifikát. Ten ale získá jen tak, že zavolá na jiné telefonní číslo,“ popisuje proces mluvčí ČOI Denis Gaidoš s tím, že pokud člověk podlehne, stává se prakticky obětí. Za volání si pak připlatí tučnou sumu. Žadatelé jsou totiž na drahé lince uměle udržováni co nejdéle.

Pomocí nespecifikovaného certifikátu se snaží podvodníci obcházet zákon o spotřebitelském úvěru. Už v únoru začala platit novela zakazující používání telefonních linek se zvýšenou sazbou. 

Gaidoš upozornil třeba na příklad, kdy žena žádala o půjčku ve výši 30 tisíc korun a za telefon následně zaplatila celých 45 tisíc. Peněz, jež si chtěla půjčit, se navíc nedočkala.

Telefonát Denise Gaidoše (zdroj: ČT24)

ČOI proto lidem doporučuje v podobném případě nejlépe ihned zavěsit, případně získat co nejvíc informací o dané firmě. „Na internetu se dá zjistit, kdo číslo provozuje, jaký je tarif. To je cesta k tomu, aby spotřebitel nenaletěl,“ řekl Gaidoš.

Stížností řeší ČOI v posledních dnech hned několik. „Máme dokonce tři podání od Policie ČR,“ dodal Gaidoš.