Ceny benzinu rostou, elektromobil z brány Škody Auto přesto nevyjede

Praha - Při dnešních cenách benzínu by se mnohým zamlouvala spíše jízda elektromobilem. Ty se ale v Česku, minimálně letos, vyrábět nebudou. Dobíjecí stanice sice postupně přibývají, výběr aut na alternativní pohon však zatím není příliš široký. Škoda Auto zatím plánovanou výrobu odkládá. Po dvou letech testování konstatuje, že baterie jsou málo spolehlivé a moc drahé.

Před pár lety bylo tiché sepnutí baterie a prakticky neslyšitelný chod elektromotoru prakticky hudbou budoucnosti všech evropských automobilek. První český elektromobil se mohl vyrábět už letos. Nicméně tak se nestane.

„Testování vyhodnocujeme, ale ukazuje se, že stále jsme u elektromobilů omezeni obecně nedostatečnou kapacitou baterie a zejména cenovou nedostupností,“ potvrdil mluvčí Škody Auto Jozef Baláž.

Nejprodávanější auto v Česku by totiž v elektrickém provedení stálo místo půl milionu až milion korun. Zda ujede slibovaných 150 kilometrů na jedno nabití, záleží na rychlosti jízdy, terénu a dokonce i počasí. Nabíjení baterie trvá několik hodin – stanic je dohromady na 62 a jsou koncentrovány především ve velkých městech.

Největší zájem o elektrické vozy je v zemích, které mají programy na podporu prodeje těchto aut. Mezi největší prodejce elektrických vozů patří japonský Nissan, americká General Motors a japonská Toyota. Baterie do elektrických vozů pocházejí hlavně z Asie. (Čtěte více)

V Česku je vedle bezmála pěti milionů osobních aut asi 200 ryzích elektromobilů.