MOL má po Agipu další cíl - benzinky Lukoil

Praha - Maďarská společnost MOL převezme 44 tuzemských čerpacích stanic ruské firmy Lukoil. Chce tak posílit přítomnost na českém trhu a v regionu střední a východní Evropy. Navíc po dokončení akvizice sítě Agip od společnosti Eni se počet čerpacích stanic skupiny MOL v Česku zvýší na 318.

„Tato akvizice je důležitý krok při dalším posilování naší přítomnosti na českém trhu a naplňování strategického cíle, kterým je pozice předního hráče v regionu střední a východní Evropy,“ vysvětlil viceprezident skupiny MOL pro maloobchod Lars Höglund. Podle něj však prodej vyžaduje splnění určitých administrativních podmínek a schválení příslušnými úřady.

Ivan Indráček, předseda představenstva Společenství čerpacích stanic ČR:

„Pro mě samotného je to překvapení… Myslím, že MOL teď bude mít čerpací stanice prémiové a diskontní a bude konkurentem hlavně Benzině… Očekával bych ale také odchod Shellu z Česka.“

Lukoil už v minulosti avizoval, že zvažuje prodej některých aktiv ve východní Evropě, aby se mohl soustředit na ruské projekty. Druhá největší ruská ropná společnost tak pokračuje ve výprodeji východoevropských aktivit poté, co na konci července oznámila prodej 240 čerpacích stanic a šesti skladů pohonných hmot na Ukrajině rakouské firmě AMIC Energy Management.

Stav palivové nádrže
Zdroj: ČTK/René Fluger

Lukoil bude prodávat i v Maďarsku a na Slovensku

Čerpací stanice Lukoilu jsou rozmístěny po celém území Česka. Vedle transakce na českém trhu Lukoil rovněž informoval, že prodá 75 čerpacích stanic v Maďarsku a 19 na Slovensku maďarské firmě Norm Benzinkút.

Maďarská skupina na českém trhu letos v květnu oznámila koupi 125 čerpacích stanic Agip. Vedle toho na tuzemském trhu provozuje 24 čerpacích stanic Slovnaft a 125 stanic Pap Oil. Skupina MOL však neupřesnila, pod jakou značku síť čerpadel začlení, nebo jestli ji přejmenuje. 

MOL Group je mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Budapešti. Vlastní síť víc než 1 700 čerpacích stanic v 11 zemích napříč střední a jihovýchodní Evropou. Celkem působí ve více než 40 zemích a zaměstnává téměř 29 000 lidí po celém světě. Skupina také provozuje čtyři rafinerie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku.

Ekonomika ČT24: MOL přebírá síť benzinek Lukoil (zdroj: ČT24)