Znojemský pivovar získal nájemce, opozice kroutí hlavou

Znojmo – Za sedm milionů na třicet let získala část znojemského pivovaru do nájmu soukromá firma. Zároveň se zavázala, že spravovanou část objektu zrekonstruuje. Dlouhodobý pronájem v pondělí schválila rada města. Podle opozice je ale podivné, že se pronájem udál tak rychle, potichu a těsně před volbami. Naopak radnice kontruje, že město na spolupráci vydělá.

Nájem části pivovaru vyvěšený na úřední desce vedle pronájmu drobných zahrádek. Podle úředníků znojemské radnice standardní postup, podle kritiků tichý způsob, jak prostory nabídnout jedinému zájemci. Ten nakonec část pivovaru do dlouhodobého pronájmu skutečně získal - uspěla investičně konzultantská společnost CEO Management, která v Česku plánuje vybudovat čtyři minipivovary, jeden z nich ve Znojmě. Pronájem v pondělí posvětili znojemští radní.

Jejich krok sklidil kritiku opozice. „Bývá dobrým zvykem strategické rozhodnutí nechat hlasovat v zastupitelstvu a dosud se tak vždycky dělo. Zákon však umožňuje pronajímat majetek radě bez ohledu na vůli zastupitelstva,“ řekl opoziční zastupitel Jiří Kacetl (Pro Znojmo). Podle mluvčí radnice Zuzany Pastrňákové schválila rada pronájem bez projednání na zastupitelstvu proto, že to není potřeba.

Kvůli uspěchanosti se rozhodl pondělního hlasování zdržet i jeden z radních Pavel Jajtner (KDU-ČSL). „Tak velké projekty je dobré v radě předjednat, což se nestalo. Pouze mi pět dní předtím volal starosta a řekl mi o projektu a detailně nám jej pan Harašta představil až před zasedáním,“ řekl Jajtner. Na jeho dotaz, proč se před volbami se vším tak spěchalo, mu starosta řekl, že firma zvažovala i další lokality. „Asi byla obava, že by se to medializovalo,“ sdělil Jajtner svůj názor.

Z velkého pivovaru minipivovar

Pronájem se týká jen přední části rozsáhlého areálu. „Územní studie předpokládá investiční náklady do celého areálu v řádu stovek milionů korun, to je důvod, pro který se nám do pivovaru během uplynulých dvou let nepřihlásili takřka žádní investoři. Proto jsme změnili strategii a objekty jsme se rozhodli nabízet po částech,“ uvedl místostarosta Znojma Jan Grois (ČSSD). Občany ujistil, že radnice hodlá chránit prostor rotundy, hradu a přístupové cesty k nim. Právě tyto dvě znojemské památky totiž k pivovaru těsně přiléhají. „Mysleli jsme také na další rozvoj areálu, takže se prostory pouze pronajímají a uvedený vztah s nájemcem nebude nijak omezovat potenciál investic do dalších objektů,“ dodal Grois.

Investor dnes představil, jaké má s pivovarem plány. Do čtyř měsíců by měla začít rekonstrukce pronajaté části, na jaře by měl v areálu začít fungovat minipivovar. „Budovu plánujeme zrekonstruovat s cílem vybudování pivovaru a restaurace,“ potvrdil projektový manažer CEO Management Miroslav Harašta. Do přestavby firma investuje 14 milionů korun, dalších sedm zaplatí městu za třicetiletý nájem.

O plánech nájemce hovoří manažer Miroslav Harašta (zdroj: ČT24)

Jaký je záměr?

  • srdcem budoucího minipivovaru bude budova číslo šest, původně administrativní objekt
  • v podzemí budovy vznikne technologické zázemí minipivovaru, v prvním patře pak sál a výčep
  • zeď do ulice Přemyslovců, budovy kuželny a trafostanice čeká demolice. Nahradí je zahrádka s výhledem do Gránického údolí
  • výroba piva by měla začít v květnu 2015. Investor chce produkovat do 10 tisíc hektolitrů piva - světlé výčepní pivo, klasický ležák, svrchně kvašený́ ležák a jedno speciální pivo doplňované o sezonní speciality
Tak by měl znojemský pivovar vypadat po rekonstrukci
Zdroj: ČT24/Znojmo

Ve znojemském pivovaru se vařilo pivo od roku 1720, v roce 2003 jej koupila firma Heineken. Výroba znojemského piva Hostan ve Znojmě skončila už v roce 2009, kdy pivovarnický gigant přesunul jeho výrobu do Brna. Po dlouhých jednáních areál na sklonku roku 2010 koupilo město. Zaplatilo za něj 26 milionů korun. Od té doby si vedení radnice nechalo zpracovat odbornou studii a svolalo veřejnou debatu o jeho podobě, areál se ale zatím oživit nepodařilo.