Ukrajina bude mít v zimě plyn, Moskvě zaplatí dočasnou cenu

Kyjev – Ukrajinský prezident Petro Porošenko potvrdil rámcovou dohodu o ceně za ruský plyn dojednanou v pátek v Miláně. Kyjev tak zaplatí za 1 000 krychlových metrů suroviny 385 dolarů. Už dříve to oznámil šéf ruského energetického gigantu Gazprom Alexej Miller. Porošenko nyní upřesnil, že se jedná o „zimní“ cenu platnou do konce března příštího roku.

Porošenko v sobotu večer dohodu prezentoval jako úspěch ukrajinské strany. „Na základě výsledků konzultací mohu říci, že Ukrajina bude mít plyn. Ukrajina bude mít teplo. To je výsledek pátečních dohod. Ale za podmínky ochrany ukrajinských národních zájmů,“ citoval prezidenta list Ukrajinska pravda.

Porošenko dodal, že Moskva trvala na tom, aby cena 385 dolarů platila po celý rok. Podle ukrajinské hlavy státu ovšem „musejí být ceny dvě – jedna v zimním období, kdy se poptávka zvyšuje, a druhá v létě, kdy poptávka klesá“. Kyjev a Brusel proto společně navrhují zimní cenu 385 dolarů a letní 325 dolarů.

Jelikož Moskva souhlasila s tím, aby cena 385 dolarů platila do konce března příštího roku, podle Porošenka „fakticky přijala ukrajinskou pozici“. Jak se ruská strana staví k zavedení nižší letní ceny, ale není zatím jasné. Další jednání o plynu mezi představiteli Ukrajiny, Evropské unie a Ruska se uskuteční v úterý 21. října v Bruselu.

S placením účtů by Ukrajině měla pomoct EU, tvrdí Rusko

Šéf Gazpromu Alexej Miller v sobotu oznámil, že Ukrajina souhlasila se všemi podmínkami vyrovnání dluhu za plyn, které jí Rusko předložilo, včetně aktuální ceny. Zároveň však poukázal na to, že Kyjev nemá dostatek finančních prostředků, a proto by mu měla pomoci Evropská komise. „Mohlo by jít o překlenovací úvěr, posunutí tranše Mezinárodního měnového fondu z ledna na prosinec,“ nastínil Miller.

S podobným nápadem přišel taky ruský prezident Vladimir Putin. „Na dluh už Rusko nic dodávat nebude,“ prohlásil. Ukrajinské dluhy následně vyčíslil na nejméně 5,5 miliardy dolarů (asi 118 miliard korun). Kreml je nicméně ochoten zpětně poskytnout Ukrajině slevu a spokojit se s částkou o jednu miliardu dolarů nižší.

Ruská plynařská firma Gazprom
Zdroj: Dmitry Beliakov/Isifa/Rex Features

Ukrajina podle Millera kromě aktuální ceny souhlasila s tím, že první splátku ve výši 1,45 miliardy dolarů poskytne ještě před zahájením nových dodávek. Rovněž prý souhlasila s uhrazením částky 3,1 miliardy dolarů do konce tohoto roku, a nikoliv do konce prvního čtvrtletí 2015, jak původně Kyjev navrhoval.

Cena plynu vytváří napětí mezi Ukrajinou a Ruskem už několik měsíců. Gazprom ji krátce po převratu, jenž koncem února zbavil moci prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, skokově zvýšil na 485 dolarů za tisíc krychlových metrů. To je nejvyšší cena v Evropě. Za vlády Janukovyče přitom Rusko účtovalo Ukrajincům 268 dolarů. Alespoň částečný pokrok přinesla jednání na konci září, kdy se Moskva s Kyjevem dohodly na zaplacení části dluhu ve výši přes 3 miliardy dolarů (čtěte víc).

Vydáno pod