Rusko a Ukrajina se dohodly na dodávkách plynu

Brusel – Rusko a Ukrajina se na čtvrtečním večerním jednání dohodly na dodávkách plynu pro nadcházející zimní období do března 2015. Jednání v Bruselu zprostředkovávala Evropská komise. Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger vyjádřil naději, že uzavřená dohoda může být „prvním zábleskem“ naděje na cestě k řešení krize v ukrajinsko-ruských vztazích.

„Nemůže být lepšího konce mého mandátu,“ komentoval podpis dohody šéf Evropské komise José Barroso, který byl rovněž přítomen (Barroso ve funkci končí v pátek 31. října). Upřesnil, že dohody bylo dosaženo jak ohledně ukrajinského dluhu, tak ohledně dočasné smlouvy o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu v zimním období. „Není důvodu, proč by Ukrajinci v zimě mrzli,“ poznamenal Barroso.

Podle eurokomisaře pro energetiku Günthera Oettingera má kontrakt hodnotu 4,6 miliardy dolarů a stane se zárukou evropské energetické bezpečnosti v nadcházející zimě. Kyjev je s pomocí Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie schopen uhradit veškeré své účty, ujistil německý eurokomisař. Rusko na oplátku poskytne Ukrajině slevu 100 dolarů na každých tisíc krychlových metrů plynu, cena tak dosahuje částky 385 dolarů.

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan doplnil, že vzhledem k poklesu ceny ropy, která má vliv na ceny plynu, bude Ukrajina platit do konce roku 378 dolarů a v prvním čtvrtletí příštího roku 365 dolarů za tisíc kubíků. Oproti smluvní ceně 385 dolarů tak bude faktická cena nižší. Podle analytika Jiřího Gavora by stávající cenová úroveň mohla být dobrou základnou pro déletrvající kontrakt.

Dokázali jsme najít kompromis, pochvaloval si ruský ministr

Co se týče dluhu, zaplatí Ukrajina v nejbližší době ruskému Gazpromu 1,45 miliardy dolarů, do konce roku pak bude splaceno celkem 3,1 miliardy. „Nebylo to lehké. Ale dokázali jsme najít kompromis v mnoha věcech. Rusko udělalo kompromis ohledně cen a rozdělení dluhu,“ prohlásil ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

Po zaplacení první splátky ve výši 1,45 miliardy dolarů budou dodávky plynu Ukrajině obnoveny do 48 hodin. Potvrdil to šéf Gazpromu Alexej Miller. „Rozhodnutí, které jsme udělali, zajistí energetickou bezpečnost Ukrajině, ale zároveň zajistí i bezpečné zásobování plynem napříč Evropskou unií,“ nechal se slyšet ukrajinský ministr energetiky Prodan.

„Myslím si, že všechny zúčastněné strany si oddechly. (…) Tato dohoda nabízí dostatečný časový prostor – až do března mohou strany jednat o tom, co bude pak,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor.

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová dohodu přivítali. Konstatovali, že Evropská unie učiní vše proto, aby napomohla ke zdárnému naplnění závazků. Vyslovili se rovněž pro bezodkladnou realizaci tzv. minských dohod, které kromě zastavení palby na východě Ukrajiny předpokládají i vytvoření nárazníkové zóny na Donbasu, výměnu zajatců a decentralizaci ukrajinské státní správy.

Ukrajina nedostávala ruský plyn od června, kdy Moskva zavřela kohouty kvůli chronické neschopnosti ukrajinského Naftogazu platit za dodávky. Spor hrozil nejen energetickou krizí na samotné Ukrajině, ale ohrožoval i dodávky strategické suroviny pro evropské spotřebitele. Ti se obávali, že Ukrajinci budou dodávky pro Evropu odčerpávat.

Cena plynu nicméně vytvářela napětí mezi Ukrajinou a Ruskem už dříve. Gazprom ji krátce po převratu, jenž koncem února zbavil moci prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, skokově zvýšil na 485 dolarů za tisíc krychlových metrů. Za vlády Janukovyče přitom Rusko účtovalo Ukrajincům 268 dolarů. Alespoň částečný pokrok přinesla jednání na konci září, kdy se Moskva s Kyjevem dohodly na zaplacení části dluhu ve výši přes 3 miliardy dolarů (čtěte víc).

Vydáno pod