Nejlepší místo pro život: Letos vyhrál Plzeňský kraj

Praha – Nejlepším místem pro život se letos stal Plzeňský kraj, když na čele žebříčku vystřídal loňského vítěze Prahu. Naopak poslední skončil Ústecký kraj. Srovnávací výzkum agentury Databank posuzuje mimo jiné možnosti zaměstnání, výši mezd, bezpečnost, dostupnost zdravotní a sociální péče, vzdělávání, rozvoj infrastruktury či nabídku pro volný čas.

Plzeňsko uspělo i díky kvalitní péči o děti (zdroj: ČT24)

Podle pořadatelů si Plzeňský kraj prvenství vysloužil díky úrovni vzdělávání a nabídce péče o děti. Např. jen v Plzni se letos otevřely čtyři nové mateřské školy. V kraji je také druhá nejnižší míra nezaměstnanosti v Česku: Nabídka pracovních příležitostí meziročně vzrostla až o 82 procent. Rekordní nárůst zaznamenalo Tachovsko, kde během uplynulého roku přibylo téměř pět set nových pracovních nabídek.

Obyvatelé Plzeňského kraje se dožívají vyššího věku než v jiných místech. Proti loňsku ubylo uživatelů drog, přibylo policejních hlídek a širší je nabídka kulturních akcí i sportovní možnosti. Navíc je v kraji nejmenší produkce odpadu. Podle autorů studie zůstává „bolavým místem“ infrastruktura a nedostatečná síť silnic.  

Druhá ve srovnání skončila Praha, za ní je Královéhradecký kraj. Tři poslední pozice připadly Moravskoslezskému, Středočeskému a Ústeckému kraji. Právě Středočeský kraj je ale podle údajů Českého statistického úřadu regionem, který v posledních deseti letech nejvíc lákal nové obyvatele. Stárl také pomaleji než ostatní regiony a jako jediný měl vyšší podíl dětí než seniorů.

Letošní pořadí průzkumu
Zdroj: ČT24