Měl jsem co dělat, abych to ustál, řekl Babiš o stomiliardovém deficitu

Praha – Stomiliardový deficit, se kterým počítá ve státním rozpočtu na příští rok vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), kritizuje opozice i analytici. Podle nich by schodek hospodaření státu měl být v době ekonomického růstu nižší. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) oponuje tím, že koaliční strany chtěly zvýšit výdaje ještě víc. „Já jsem měl co dělat, abych ustál těch sto miliard, i když přes léto mě v rámci koalice tlačili někam na 110 až 115 miliard,“ prohlásil po schválení.

Sněmovna ve třetím čtení schválila státní rozpočet na rok 2015. Jedná se o první rozpočet z dílny koaliční vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je spokojen s tím, že koalice hlasovala jednotně. „Pozměňovacích návrhů prošlo jen minimum. Myslím si, že poslanci by měli svoje požadavky intenzivně řešit s ministry celý rok, nejen když jsou ve světle kamer,“ vzkázal členům dolní komory Babiš.

Poslanci přidali 450 milionů korun na sociální služby, většinu ostatních pozměňovacích návrhů týkajících se například sportu nebo kultury ale zamítli (podrobnosti o rozpočtu čtěte zde).

Opozice rozpočet Sobotkova týmu dlouhodobě kritizuje – nezvedla pro něj ruku TOP 09 ani ODS. „Je to typicky projídací rozpočet. Není to rozpočet, který by myslel na budoucnost ČR. Vláda zhoršuje stav veřejných financí,“ poznamenal šéf klubu TOP 09 a STAN Miroslav Kalousek. Bilanci označil jako nejhorší za posledních pět let. Vadí mu především vysoké výdaje na provoz a nízké prostředky pro vědu a výzkum.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): „Rozpočet není ideální, ale to není nikdy. Nebudí v nás velké nadšení, nicméně ho bereme jako výsledek zdlouhavého a náročného vyjednávání.“

Podobně hovořil i předseda ODS Petr Fiala. „Není to dobrý den z hlediska budoucnosti a rozvoje České republiky,“ řekl po hlasování. Rozpočet podle něj není ani prorůstový, ani investiční a dalšímu růstu a prosperitě neposlouží. Rostou totiž provozní výdaje ministerstev, výdaje na byrokracii a s tím i počet úředníků. „Jestli je ten rozpočet v něčem prorůstový, tak v tomto,“ dodal předseda občanských demokratů. Zároveň kritizoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) za to, že v průběhu třetího čtení před poslanci ani jednou nevystoupil.

V investicích nás brzdí zákony, postěžoval si Babiš

„Není pravda, že nenavyšujeme investice. Navyšujeme. Ale z dlouhodobého hlediska nás brzdí zákony,“ argumentoval Babiš. Dořešit se podle něj musí například zákon o veřejných zakázkách nebo zákon, který řeší vliv staveb na životní prostředí (formou studie EIA). „To jsou všechno věci, které paralyzují schopnost státu rychle investovat,“ míní šéf státní kasy.

Pochvalu si koalice nevysloužila ani od komunistů, kteří se hlasování zdrželi. „Bohužel je to státní rozpočet, který nepřinese nějaké dramatické změny. Výtky pravé i levé opozice jsou na místě. Není to ani prorůstový, ani příliš konsolidační rozpočet,“ zhodnotil místopředseda KSČM Jiří Dolejš, podle něhož kabinet „v podstatě udržuje stav věcí a veze se tak trochu na vlně hospodářského růstu“. Některá opatření nicméně komunisté vítají – například valorizaci důchodů, zvýšení minimální mzdy či kompenzaci zrušených zdravotnických poplatků.

Návrh výdajů státního rozpočtu pro rok 2015
Zdroj: ČT24

Stomiliardový deficit se nelíbí také hnutí Úsvit. „Vláda hospodaří stejně, jako hospodařily předchozí vlády. Přitom už se nemůže vymlouvat na to, že to není její rozpočet,“ nechal se slyšet předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala. Poslanec Jaroslav Holík z Úsvitu nicméně rozpočet podpořil – jako jediný opoziční zákonodárce.

Sám ministr financí považuje deficit ve výši 100 miliard za úspěch. Doufá, že se mu podaří schodek reálně stlačit níž, stejně jako v letošním roce, kdy by se mohl plánovaný deficit 112 miliard snížit až na 80 miliard. „Díky tomu, že lépe řídíme likviditu státu, tak se náš dluh nenavýší,“ slíbil Babiš.

Naplánovat nižší schodek rovnou prý v koalici nebylo průchozí. „Byl bych strašně rád, kdybyste rozlišovali mezi tím, co si přeju, a tím, co je realita,“ řekl Babiš novinářům. „Já mám na starost výběr peněz. Všichni ministři a celá státní správa jsou pak nastavení na spotřebu. A já jsem měl co dělat, abych ustál těch 100 miliard, i když přes léto mě v rámci koalice tlačili někam na 110 až 115 miliard,“ popsal ministr.

„Fiskální politika je opět procyklická, mělo by to být naopak“

Za hlavní slabinu schváleného rozpočtu na příští rok považují 100miliardový schodek také analytici. „V okamžiku, kdy ekonomika pokračuje v růstu, je zbytečné zvyšovat schodek,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Poukázal i na to, že předchozí vláda naopak příliš rychle snižovala deficit během recese. „Fiskální politika je opět procyklická, ačkoli její základní úloha je přesně opačná,“ vysvětlil Marek.

„Rozpočet mohl a měl být ambicióznější. Jeho klíčovou slabinou je stomiliardový předpokládaný schodek při očekávaném růstu ekonomiky ve výši dvou až tří procent v roce 2015,“ přidal se hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Saldo státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

„Pozitivní je, že veřejné finance počítají proti letošní odhadované skutečnosti se zvýšením investičních výdajů,“ všiml si analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Pokud se podaří alokované peníze utratit, může to podle něj dodat české ekonomice růstový impuls.

Marek ovšem upozornil, že výdaje na investice se zvýší jen v příštím roce. „V dalších letech investice opět výrazně spadnou. Dokud se vládě nepodaří znatelně snížit provozní výdaje veřejné správy, nebude moci udržet investiční výdaje na potřebné úrovni,“ předpověděl ekonom. Kovanda pak zkritizoval výši výdajů na vědu a výzkum. Zatímco rozpočty z éry Miroslava Kalouska v krizových letech vyčleňovaly na tuto oblast téměř 40 miliard, nynější zákon počítá podle Kovandy jen s 35 miliardami.

I přes námitky si však ministr financí rozpočet pochvaluje. „Přistoupili jsme k tomu jiným způsobem, než bylo doposud zvykem. To znamená, že jsme od první chvíle intenzivně jednali v rámci tripartity se zaměstnavateli a s odboráři,“ zdůraznil Babiš. „Je to pro mě velká zkušenost pro vyjednávání dalšího rozpočtu. Už dnes vím, že k tomu asi budu přistupovat sofistikovaněji,“ uzavřel předseda hnutí ANO.