Armáda usiluje o pořízení stíhaček F-35, vláda o tom rozhodne na začátku října

Události: Nákup letounů F-35 (zdroj: ČT24)

Kabinet Petra Fialy (ODS) má začátkem října rozhodnout o modernizaci nadzvukového letectva. Armáda chce americké stroje F-35, ministerstvo obrany dokončuje podklady. Podle opozičního hnutí ANO by šlo o nákladný projekt a není prý jisté, že se využije jejich potenciál. Švédský výrobce gripenů vznáší výhrady k tomu, že nedostal příležitost představit konkrétnější nabídku u svých strojů. V tisku připravil inzertní kampaň. Podle resortu obrany bude pořízení letounů F-35 efektivnější a nebude tvořit ani desetinu jeho ročních výdajů.

Armáda tento týden odtajnila část svého doporučení, proč chce americké stroje získat. Jde o technologickou převahu, efekt odstrašení a dalších čtyřicet let služby. Ani nejnovější gripeny by podle letectva tak dlouho nestačily.

„Jsme připraveni plnit úkoly s gripenem a s letounem čtvrté generace v rámci mírového stavu nebo operačního nasazení, ale nejsme schopni tuto schopnost plně rozvíjet,“ popsal velitel Jaroslav Tomaňa.

Aleš Svoboda je pilotem gripenu, který ve Spojených státech létal s F-35 na simulátoru. Potkal se s nimi i na cvičeních, naposledy v Norsku. „Jste v situaci, že v okamžiku, kdy o protivníkovi víte už skoro všechno, tak on ještě ani neví, že tam vůbec jste,“ popisuje výhody nového stroje.

„U čtvrté generace letounů musíte mít naplánované letouny, které budou ničit protivzdušnou obranu, vybojovávat vzdušnou nadvládu a působit proti pozemním cílům. Letoun páté generace je schopen všechny tyto úkoly splnit,“ dodal Tomaňa.

Gripeny versus F-35

„Chceme provozovat gripeny až do konce jejich technické životnosti. Bude souběh tedy těchto dvou platforem s cílem dosáhnout plných operačních schopností v roce 2035,“ nastínil člen vyjednávacího týmu pro nákup F-35 Jaroslav Míka.

 Armáda chce dvě letky, celkem 24 strojů v nejnovější verzi. Hodnota desetiletého kontraktu nemá překročit 123 miliard, z toho letadla stojí asi polovinu, zbytek výcvik, simulátory, servis a munice.

„Musíme se snažit vždycky bojovat tak, abychom měli technologickou výhodu nad protivníky, a to je také jeden z důvodů, proč jít do letounů páté generace, protože to bude šetřit životy,“ hájil nákup náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Gripenů mělo být také původně 24. Už v roce 2002 rozhodla o jejich pořízení vláda Miloše Zemana. Po povodních kvůli úsporám došlo ke změně. Kabinet Vladimíra Špidly snížil počet strojů na čtrnáct a dohodl se na jejich pronájmu. Teď mají za sebou osmnáct let služby.

„Můžu všem kolegům říct, že nabídka společnosti Gripen je méně výhodná a je dražší než nabídka na nákup letounů F-35,“ poznamenala šéfka resortu obrany Jana Černochová.

Opozice ale o plánech armády pochybuje. „Náš postoj je velmi skeptický nikoliv proto, že bychom zpochybňovali kvalitu F-35, ale zjednodušeně řečeno proto, že se obáváme, že si to prostě nemůžeme dovolit,“ upozornil místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček.