Zemřel komunistický ministr vnitra Vajnar. Čelil obžalobě kvůli zákrokům pohraničníků v 80. letech

Ve věku 92 let zemřel komunistický ministr vnitra Vratislav Vajnar. Na dotaz České televize to sdělila jeho advokátka Jitka Bludská. Vajnar čelil obžalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti se zákroky pohraničníků na československých hranicích v 80. letech. Kvůli zdravotnímu stavu se ale k dubnovému soudnímu líčení nedostavil. Jako federální ministr vnitra působil Vajnar v letech 1983 až 1988.

Česká televize se pokusila získat vyjádření Obvodního soudu pro Prahu 1, soudkyně případu bude ale podle mluvčího Lukáše Svrčka k dispozici pro komentář až příští týden. V případu je zatím na 30. června nařízeno neveřejné zasedání. Podle zákona nelze vést trestní stíhání proti zemřelému. Státní zástupce musí v takovém případě stíhání zastavit.

Případ Vratislava Vajnara začal Obvodní soud pro Prahu 1 projednávat letos v dubnu. Muž se ale k soudu nedostavil kvůli zdravotnímu stavu. Obhájkyně tehdy uvedla, že se zhoršil natolik, že Vajnar není dál schopen účastnit se trestního řízení. Soud následně nařídil vypracování dalších zdravotních posudků.

Trestní oznámení na Vajnara podala před více než pěti lety Platforma evropské paměti a svědomí. Stíhání bylo původně zastaveno kvůli mužově duševní poruše, Ústavní soud ale tento krok zvrátil.

Obžaloba uvedla, že Vajnar v období, kdy působil jako federální ministr vnitra, spoluzavinil na hranicích úmrtí tří lidí, zranění dalších tří a bezprostřední ohrožení života jednoho člověka.

Obvinění dříve čelili i někdejší generální tajemník Komunistické strany Československa Miloš Jakeš a bývalý komunistický československý premiér Lubomír Štrougal. Stíhání ale ukončila jejich smrt. Bývalého tajemníka ústředního výboru KSČ, pětadevadesátiletého Jana Fojtíka, nelze stíhat kvůli duševní poruše. Ze stejného důvodu policie odložila i stíhání Vajnarova nástupce na postu ministra vnitra Františka Kincla.