Zásah policie byl profesionální, řekl Blažek k zákroku kvůli chování davu u soudu s Peterkovou

Události: Incident u pražského městského soudu (zdroj: ČT24)

Zásah policie a justiční stráže při úterním incidentu u Městského soudu v Praze, kdy příznivci dezinformátorky a bývalé novinářky Jany Peterkové vylomili dveře do jednací síně, byl profesionální. Po jednání vlády to řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Měnit zákony podle něj není třeba. Do budoucna je nutné pro předcházení incidentům zlepšit určitou informovanost a více komunikovat například s řediteli bezpečnosti na jednotlivých soudech i v dalších zařízeních, míní.

Událost, kterou u soudu ještě nezažili – tak hodnotí policie úterní incident u Městského soudu v Praze. Souzenou Peterkovou přišlo podle policie podpořit zhruba osmdesát sympatizantů. Ti, kteří se do soudní síně nevešli, se do ní snažili dobýt. Na chodbě jim zpočátku čelili jen tři členové justiční stráže.

Dav nakonec vylomil dveře a na chodbě skandoval hesla o gestapu a fašistickém státě. Justiční stráž požádala o pomoc dvě policejní hlídky, které byly před soudem. Incident zároveň někdo ohlásil na linku 158.

„Zdálo se mi to nehorázné – zejména vůči ostatním lidem, kteří na té chodbě byli. Osobně jsem ale necítil nějakou obavu o svou fyzickou bezpečnost. Ostatně justiční stráž tam byla od samotného počátku,“ okomentoval prezident Soudcovské unie Libor Vávra, který byl v době incidentu v budově pražského městského soudu.

Přivolaná policie na místě zadržela dva muže, jednoho ze soudu odvezla za asistence záchranářů k ošetření do nemocnice. Podle Blažka je další postup na orgánech činných v trestním řízení. „Předpokládám, že osoby budou ztotožněny, bude zahájeno příslušné řízení. Jestli bude trestní, nebo přestupkové, záleží na posouzení policie a státního zastupitelství podle míry provinění,“ poznamenal ministr.

Zlepšit lze informovanost, říká ministr

Uvedl také, že se incidentu zúčastnil advokát, který se choval nedůstojně. Česká advokátní komora (ČAK) už předložila své kontrolní radě podnět k prověření účasti advokáta Norberta Naxery. Naxera, který nyní zastupuje Peterkovou, uvedl, že advokátní předpisy neporušil.

Středečního jednání kabinetu k úternímu incidentu se zúčastnili i generální ředitel Vězeňské služby Simon Michailidis a první náměstek policejního prezidenta. Podle Blažka je výsledkem diskuse, že není potřeba přijímat normativní opatření, zlepšit lze ale informovanost pro lepší předvídání a předcházení možným incidentům.

„Co se týče postupu a koordinace, budeme muset daleko opatrněji vyhodnocovat potenciální rizika i u lidí, kteří do současné doby nebyli nebo nemuseli být považováni za extremisty,“ upozornil Michailidis. „S policií budeme muset sdílet informace daleko detailněji, než tomu bylo doposud.“

Incident podle něj justiční stráž nemohla čekat. „Doposud se i podporovatelé paní Peterkové chovali na soudech vcelku civilizovaně,“ uvedl. Policie a justiční stráž situaci zvládla dobře, poznamenal.

Za důležité Blažek považuje, že jednání bylo pouze přerušeno a později byl vynesen rozsudek. Dav tak podle ministra pouze upoutal mediální pozornost.

Ministři Rakušan (STAN) a Blažek (ODS) po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Incident pokračoval dle Válka v nemocnici

Také podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) policie zasáhla velmi rychle a dobře, neboť byly zajištěny osoby stojící za incidentem a soudní proces mohl později pokračovat. Na středečním jednání podle něj ministři apelovali na ještě větší obezřetnost, aby se justiční stráž a policie s danými soudy pokoušely vytipovávat dopředu citlivé případy, kde by k bezpečnostním incidentům mohlo dojít.

Není podle vicepremiéra možné, aby policie byla na soudech přítomna stále, to je v kompetenci justiční stráže. Je ale připravena i ve větší míře než dosud zajistit dopředu přítomnost hlídek v blízkosti soudu, kde by riziko hrozilo, doplnil Rakušan. 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že incident pokračoval i ve zdravotnickém zařízení. Konkrétně se mělo jednat o nemocnici na Karlově náměstí. „Policie byla přivolána a reagovala,“ sdělil k tomu Rakušan.

Rovněž prezident Soudcovské unie si myslí, že reakce policie a justiční stráže byla správná a v rámci zákona. „Policejní hlídky se dostavily velmi rychle, významně pomohly situaci definitivně zklidnit. Nemyslím, že počet ozbrojenců zvýší pocit bezpečnosti,“ soudí.

Česká justice dle Vávry takové situace umí řešit. Jednání se sice muselo připravit do jiné síně, ale rozhodnutí soudu padlo, což je podle něj to důležité.

Výtržnictví či pohrdání soudem

Policie konflikt v soudní budově dál prověřuje. Dvěma lidem zatím v přestupkovém řízení hrozí pokuta. Ta pořádková může padnout mimo jiné za neuposlechnutí pokynu úřední osoby a dosáhnout výše desítek tisíc korun. Mluvčí městského soudu ale v úterý zmínil i možné trestné činy – od výtržnictví přes pohrdání soudem až k násilí proti úřední osobě.

Za pohrdání soudem jsou ročně potrestány desítky lidí. Třeba loni jich bylo šestnáct, v některých letech to však bylo i třikrát tolik. Tresty padají za závažný způsob rušení soudního jednání nebo za jeho znevažování. Často se ale týkají i lidí, kteří se opakovaně k soudu nedostaví.

„Těch případů podle mého názoru nepřibývá a lidé to prostě zvládají. Stát nemá nekonečně finančních prostředků. Ano, musíme přemýšlet více nad tím, která kauza ta rizika přináší více, (…) ale to je něco, co budeme řešit vždy, jako jsme to řešili v minulosti,“ okomentoval Vávra.

90’ ČT24: Radikalizace dezinformační scény v Česku (zdroj: ČT24)

Další incidenty

Podle expertky na extremismus a radikalizaci z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze Barbory Vegrichtové šlo o poměrně výjimečný případ v historii české justice. „Z pohledu expertní komunity to úplně překvapení není, protože my tenze ve společnosti dlouhodobě pozorujeme a registrujeme,“ sdělila.

Trend radikalizace dle Vegrichtové prostupuje celou společností a nevyhýbá se žádným skupinám lidí. Objektem různých extremistických i hybridních proudů však dle jejích slov bývají často senioři.

Podobné incidenty tomu úternímu Vávra prý zažil i v minulosti. „Třeba u obvodního soudu pro Prahu 1, kdy došlo k dokonce fyzickým střetům mezi justiční stráží a následně policií proti skupině zastánců jednoho soudícího se člověka. Čili nedělal bych z toho extrémní výjimku,“ podotkl.

Například letos v lednu, když se pražský městský soud chystal vynést rozsudek v kauze Čapí hnízdo, jednání vyrušil muž. Na výzvu soudce, aby opustil místnost, nereagoval. Z místnosti musel být vyveden.

Občas soudci také přítomné napomínají, jako třeba u soudu s Josefem Skálou v březnu, kdy dostal nepravomocně osmiměsíční podmínku za popírání katyňského masakru. „Padesátá léta zpátky,“ ozvalo se z lavic.

Přirovnání k období politických procesů použil v říjnu 2019 u soudu i lékař Jaroslav Barták. „Soudní spiknutí proti mně, horší než padesátá léta,“ řekl tehdy.

Vězeňská služba ale zasahuje také na chodbách. Například stoupenec souzeného Patrika Tušla v březnu pronásledoval biologa Jaroslava Flégra.

Jindy pomáhala policie ohlídat pořádek i před budovou soudu, jako třeba před patnácti lety v případě únosu dívky. Klid zajišťovalo zhruba třicet policistů.