Policisté zamíří na řeky, budou kontrolovat chování kapitánů, ale i plavců

Policie chce letos v létě pokračovat ve snižování počtu nehod na vodních cestách. Loni jich ubylo a stejně tak klesl počet zjištěných přestupků. Při bezpečnostní akci, která začne 1. června, se policisté vydají na hlavní vodní tahy. Kromě toho, zda vůdci plavidel dodržují pravidla a zda nejsou opilí, se zaměří i na plavce, které budou upozorňovat na zásady bezpečného chování u vody.

Před začátkem letošní plavební sezony mohla policie a Státní plavební správa označit tu minulou za docela úspěšnou. Podle ředitelky správy Kláry Němcové se od roku 2015 příliš nemění počty nehod, které se na řekách či přehradách stanou i přes velký nárůst zájmu o rekreační plavbu. „Stále ji držíme mezi dvaceti až třiceti plavebními nehodami za rok,“ upřesnila Němcová.

Loni meziročně ubylo nehod, jichž policie vyšetřovala dvacet, i přestupků, kterých zjistila 192. Nejčastěji šlo o nerespektování plavebního značení a technickou nezpůsobilost plavidla. „Bohužel se vyskytly jednotky případů, ve kterých jsme zjistili alkohol u vůdců plavidel,“ řekl náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch.

Policie ujistila, že se v sezoně zaměří kromě vůdců plavidel i na plavce. Zvlášť se chce soustředit na rodiny s dětmi ve spolupráci s projektem Bezpečné dětství, u vody bez nehody.

I plavců se totiž ve vodě týkají některá pravidla provozu. Podle vyhlášky ministerstva dopravy se nesmí přibližovat k malým plavidlům s motorem blíže než na deset metrů, k větším lodím na méně než padesát metrů, přičemž nejbezpečnější je, když například na přehradách zůstanou ve vyznačených protorách pro koupání, kde je plavba zakázána.