Muže s nášivkou wagnerovců čeká další soud. Řešit bude i útok na ukrajinské auto

Soud bude řešit další dva případy spojené s protivládními demonstracemi na Václavském náměstí. Kvůli podezření ze schvalování genocidy před něj opět půjde Jakub Jašek, nepravomocně odsouzený kvůli nášivce s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Státní zástupkyně také podala návrh na potrestání muže, který podle policie po březnovém protestu poškodil projíždějící auto s ukrajinskou SPZ.

Jen den poté, co Jakub Jašek dostal u Obvodního soudu pro Prahu 1 za schvalování genocidy nepravomocně půlroční podmínku, přišel na soud další jeho případ. Muž v něm opět čelí obvinění kvůli nášivce ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, kterou si vzal na další protivládní protest na začátku května. „Byl podán návrh na potrestání. Zatím nemám informaci o nařízení jednání,“ řekla ČT žalobkyně Katarína Kandová.

Státní zástupkyně poslala k soudu i kauzu spojenou s březnovou demonstrací, po níž policie zadržela muže, který vběhl na magistrálu a poškodil projíždějící auto s ukrajinskou SPZ. „Byl podán návrh na potrestání na jednu osobu pro poškození cizí věci z národnostní pohnutky, užití násilí z národnostní pohnutky a výtržnictví,“ řekla Kandová. Policie podle ní kvůli útoku podezírala ještě jednoho člověka, nedokázala ho ale ztotožnit.

Další případy v souvislosti s protivládním protestem

Obvodní soud pro Prahu 1 dostal v souvislosti s březnovým protivládním protestem už dříve čtyři případy. Kromě první kauzy Jakuba Jaška, jemuž dal kromě podmínky ještě peněžitý trest a roční zákaz pobytu v Praze, jde i o bývalého disidenta Jaroslava Popelku, který vyzýval ke strhnutí ukrajinské vlajky z Národního muzea. Soud mu trestním příkazem uložil čtyřměsíční podmínku, Popelka i žalobkyně ale proti ní podali odpor. Soudkyně tak nařídila jednání na 13. června.

Jednoho muže soud pravomocně potrestal kvůli útoku na policistu před Národním muzeem. Za násilí proti úřední osobě a výtržnictví dostal půlroční podmíněný trest. Peněžité tresty a roční zákazy pobytu v Praze pak soudkyně nepravomocně udělila dvěma bratrům, kteří na demonstraci Česko proti bídě přišli s nášivkami s písmenem Z. Na jejich případ upozornil server Seznam Zprávy.

Kriminalisté se stále zabývají dvojicí mužů, kteří podle nich na březnovém protestu napadli dva policisty žerdí se zavěšenou vlajkou. Jeden z nich se policii přihlásil, po druhém stále pátrají. Jeho fotografii zveřejnili na webu. Oba jsou podezřelí ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě.