Žalobce podmíněně zastavil stíhání muže obviněného z výhrůžek redaktorovi ČT Hynkovi

Státní zástupce podmíněně zastavil stíhání muže z Berounska, který podle policie vyhrožoval na sociálních sítích redaktorovi České televize (ČT) Jiřímu Hynkovi, sdělil obvodní státní zástupce pro Prahu 4 Jan Vychyta. Muž, který dostal roční zkušební dobu, vyhrožoval Hynkovi kvůli jeho reportážím o bývalé člence Rady ČT Haně Lipovské. K činu se přiznal, podle Hynka se ale omluvil až po začátku stíhání.

„Usnesením státního zástupce činného u zdejšího státního zastupitelství bylo trestní stíhání obviněného podmíněně zastaveno,“ potvrdil žalobce Vychyta. Podle informací ČT dostal čtyřicetiletý muž roční zkušební dobu, během které se musí osvědčit. „V opačném případě, a to i během zkušební doby, státní zástupce rozhodne (podle paragrafu…) o pokračování trestního stíhání,“ píše se v usnesení žalobce.

Hynek proti zastavení stíhání podal stížnost, nadřízená státní zástupkyně ji ale zamítla. „Vzhledem k tomu, že nešlo pouze o jednu výhrůžnou zprávu, nepovažuji jednání pachatele za nějaký náhodný zkrat,“ reagoval redaktor Hynek.

Muž novináři vyhrožoval nejprve předloni 13. dubna, o den později Hynkovi poslal ještě agresivnější zprávu. Používal k tomu profil na sociální síti se jménem Olda Matoušek. Krátce po odeslání druhé zprávy byl profil na sociální síti smazán. Důvodem výpadů byly Hynkovy reportáže o tehdejší člence Rady ČT Haně Lipovské, která přišla na jednání rady s policejní ochrankou.

Obvinění z vydírání

Policisté podle deníku Právo, který na případ upozornil, zjistili, že IP adresa, z níž Hynek zprávy dostal, patří staršímu muži z Berounska. Ten odmítl vypovídat, kriminalisté pak ale přišli na to, že zprávy posílal jeho čtyřicetiletý syn. Následně ho obvinili z vydírání, za které mu hrozily až čtyři roky vězení nebo peněžitý trest.

Muž se k činu přiznal a Hynkovi poslal omluvný e-mail. Redaktor upřímnost doznání zpochybnil s tím, že obviněný se omluvil až po zahájení případu. Státní zástupce ale do rozhodnutí o zastavení stíhání napsal, že zákon nevyžaduje doznání od počátku stíhání. „Všechny zjištěné skutečnosti vedou k závěru, že uvedené jednání obviněného bylo ojedinělým excesem v jeho jinak řádném životě,“ uzavřel žalobce.